Bølgerne går tit højt om Parwani
Khaterah Parwani er født i Afghanistan. Hun hjælper unge væk fra tvang og vold. Efter stress tager hun den med ro på altanen. 30. juni fylder hun 40 år
Der er langt fra Kabul i Afghanistan til Urbanplanen på Amager.
Khaterah Parwani er født det første sted og opvokset det andet.
Sammen med sin mor, far og søskende kom hun via Iran til Danmark som kvoteflygtning i 1986.
Allerede i teenageårene engagerede hun sig i debatten om indvandrere og flygtninge.
I dag er hun direktør i Løft - en organisation, hun selv har stiftet, som tilbyder praktisk støtte til unge mellem 15 og 30 år med minoritetsbaggrund.
Giver erfaringer videre
Det kan være unge, som udsættes for psykisk eller fysisk vold af deres forældre. Andre risikerer at blive sendt på genopdragelse eller tvangsgift.
I Løft får de en tovholder, der kan hjælpe dem videre i det offentlige system, så de kan få en ny bolig og måske begynde på en uddannelse.
Khaterah Parwani, der fylder 40 år torsdag den 30. juni, bygger i sit rådgivningsarbejde på de erfaringer, hun fik som talskvinde for Exitcirklen, der ligeledes hjælper unge ud af vold og undertrykkelse.
Sammen med kollegaen Sherin Khankan dannede hun fortrop i organisationen, indtil deres veje skiltes i 2019, da Parwani stoppede.
Medlem af Hizb Ut-Tahrir
Inden havde de været igennem en turbulent tid, hvor Exitcirklen af tre folketingsmedlemmer med Naser Khader i spidsen blev beskyldt for ikke at tage ubetinget afstand fra sharia-lovgivning.
Khaterah Parwanis fortid som kortvarigt medlem af Hizb Ut-Tahrir blev også trukket ind i debatten om, hvorvidt organisationen skulle modtage statsstøtte.
Sit navn har hun også slået fast i debatten om krænkelser og overgreb mod kvinder. Under hashtagget #dajegsagdefra fortalte Parwani, hvad der skete, da hun afviste tilnærmelser fra mænd.
Blandt andet har hun beskrevet, hvordan hun "endte uigenkendelig på sygehuset", mens hun en anden gang blev "tævet i bilen og lå og blødte på et vådt fortov".
Trak sig
Men helt bevidst er hun blevet mere tilbageholdende med at dele ud af sig selv på de sociale medier. Efter en periode med stress trak hun sig tilbage til altanen i lejligheden i København.
Og så er hun holdt op med at tale i telefon om natten.
Et opkald fra en ung i knibe besvarer hun fortsat, men samtalen gøres kort med et løfte om at ringe tilbage næste dag.
Tilbage på skolebænken
Der er også blevet tid til at genoptage jurastudiet på Københavns Universitet, så hendes bachelor kan blive fulgt op med en kandidatgrad.
Khaterah Parwani har gennem årene modtaget flere udmærkelser for sit arbejde med at tale muslimske kvinders sag.
I 2014 blev hun hyldet af Femina som en af de mest inspirerende kvinder i Danmark. Tre år senere blev hun af Dansk Kvindesamfund kåret som en af de mest magtfulde feminister.