Arbejdsgiver dømt for trusler

Byggedirektør med en lang række sager om social dumping i bagagen skal nu betale en bod for at have fremturet med dødstrusler mod en rumænsk ansat

Bygningsarbejderen Nistor Mutascu optog samtalen med CC Fliser-direktøren, som slyngede grove trusler ud mod en af de andre rumænske ansatte.
Bygningsarbejderen Nistor Mutascu optog samtalen med CC Fliser-direktøren, som slyngede grove trusler ud mod en af de andre rumænske ansatte.
Offentliggjort Sidst opdateret

Citathistorie: Fagbladet 3F

“Han kan gå til 3F, hvis han vil. Så kommer der nogle folk hjem til ham. Han er en meget død mand.”

Sådan lød truslen, som direktøren i et dansk murerfirma rettede mod en af sine rumænske ansatte, og det koster ham nu 50.000 kroner i bod til fagforeningen 3F.

Det skriver Fagbladet 3F.

Det har en dommer i Arbejdsretten bestemt efter at have hørt en lydoptagelse, hvor John Crone, direktør i CC Fliser, i september 2019 havde set sig sur på en rumænsk medarbejder, som ville gå til 3F.

- Retsformanden lægger efter lydoptagelsen og bevisførelsen til grund, at John Crone under telefonsamtalen fremkom med udtalelser, der fremstår som trusler om, at (den ansatte, red.) ville blive opsøgt og udsat for vold, hvis han henvendte sig til 3F angående et krav om efterbetaling for overarbejde, lyder det i Arbejdsrettens dom.

CC Fliser og ikke mindst direktøren, John Crone, er gentagne gange blevet sat i forbindelse med social dumping og underbetaling af udenlandske bygningsarbejdere.

Er glad for dommen

Rune Thor Nielsen, der er faglig medarbejder i den københavnske 3F-afdeling for bygningsarbejdere, 3F BJMF, glæder sig over, at der er faldet dom over byggedirektøren.

- Det er godt, at Arbejdsretten slår ned på den her slags trusler. Men jeg må også sige, at jeg synes, at en bod på 50.000 kroner er billigt sluppet, når man tænker på, hvor alvorlige trusler, der er tale om. Jeg kan godt frygte, at det ikke har en særlig afskrækkende effekt på de arbejdsgivere, der kan finde på at bruge den form for pistoldiplomati over for udenlandske ansatte, der ikke vil finde sig i underbetaling, siger Rune Thor Nielsen.

Utilfredse med løn og vilkår

Baggrunden for truslerne i september 2019 var, at flere af John Crones rumænske ansatte i CC Fliser var utilfredse med deres løn og vilkår, hvor de blandt andet blev snydt for betaling for alle deres overarbejdstimer.

Derfor planlagde rumænerne at gå til 3F for at få den løn, de havde krav på.

Men det fik John Crone til at slynge om sig med grove trusler, og i en telefonsamtale med en af de rumænske bygningsarbejdere, Nistor Mutascu, truede han en af de andre rumænske ansatte på livet.

- Chefen advarede os mod at melde os ind i 3F. Vi var bange, men vi vidste også, at hvis vi alle sagde op, kunne han lukke firmaet, og så ville vi aldrig få de penge, han skyldte os, fortæller Nistor Mutascu.

Foreningsfrihed

I Danmark er foreningsfrihed en grundlovssikret ret. Det betyder blandt andet, at en arbejdsgiver ikke må fyre en ansat, fordi han er medlem af en bestemt fagforening.

Og i Hovedaftalen, der dikterer spillereglerne i det danske overenskomstsystem, står der i den allerførste paragraf, at der ikke må lægges hindringer i vejen for, at de ansatte organiserer sig i fagforeninger.

Det er baggrunden for, at 3F valgte at gå til Arbejdsretten med sagen.

Nægter fortsat

John Crone, direktør i CC Fliser, nægter dog fortsat at have truet sine tidligere rumænske ansatte.

- Der har ikke været nogen trusler, siger han, da Fagbladet 3F ringer til ham for at få en kommentar.

Spørgsmål: Men det står der jo klart og tydeligt i dommen, og du har også fået en bod for det?

- Jeg har ikke nogen udtalelser. Du kan skrive, hvad du vil. Jeg er ligeglad, svarer direktøren, inden han afslutter opkaldet.

En bekostelig affære

Byggedirektørens udnyttelse af sine nu tidligere rumænske ansatte har dog ikke været helt billig.

I 2019 måtte John Crone nemlig indgå et forlig med 3F BJMF på i alt 1,5 millioner kroner i efterbetaling til Nistor Mutascu og 26 andre udenlandske bygningsarbejdere, der arbejdede i CC Fliser fra august 2018 til november 2019.

Og tilbage i 2017 fik CC Fliser en bod af Arbejdsretten på 500.000 kroner for systematisk brug af såkaldte falske selvstændige – det vil sige udenlandske bygningsarbejdere, der bliver hyret som selvstændige enkeltmandsfirmaer og dermed får en lavere løn og giver afkald på pension, feriepenge og betaling for overarbejde.

Powered by Labrador CMS