Ansatte i ældreplejen chikaneres seksuelt
Social- og sundhedspersonale er den gruppe, der oplever mest seksuel chikane på jobbet. Særligt ældre demente mænd udsætter personalet for krænkelser
Citathistorie: Avisen Danmark
En ny rapport fra Arbejdstilsynet viser, at personale på døgninstitutioner og i hjemmeplejen er dem, der udsættes for allermest sexchikane.
Næsten hver tiende SOSU-assistent har været udsat for seksuel chikane inden for de seneste 12 måneder.
Og Arbejdstilsynet oplyser, at det nærmest udelukkende er ældre borgere, der krænker personalet i ældreplejen.
- Det er ikke overraskende, og det er i bund og grund det tragiske. De her tal bekræfter den virkelighed, som vores medlemmer arbejder i, siger Maria Melchiorsen, Forbundssekretær i FOA.
Ikke ukendt problem
Rapporten er den første af sin slags, men tidligere opgørelser viser, at problemet har hersket længe.
FOA udgav i 2019 en lignende analyse, der viste, at særligt medlemmer i social- og sundhedssektoren har oplevet seksuel chikane på arbejdspladsen. Dengang lød tallet på hele 23 procent.
Her lød konklusionen også, at det oftest er borgere, der udsætter personalet for krænkelserne.
Får kulturchok
Ifølge Maria Melchiorsen tæller chikanen alt fra grove seksuelle tilnærmelser til at blive taget på numsen, låret eller på brysterne.
- Vi hører også fra vores elever, der er helt nye på arbejdsmarkedet, at de får et kulturchok, når de kommer ud og bliver udsat for det her, fortæller hun.
Taler om problemerne
Kaster man et blik på tidligere undersøgelser, ser omfanget af seksuelle krænkelser i ældreplejen ud til at være faldende, selvom undersøgelserne ikke er fuldstændig sammenlignelige.
Pia Marstrand Bertelsen har i 25 år arbejdet som social- og sundhedshjælper i Odense Kommune og er tillidsrepræsentant på et plejehjem.
Hun oplever også, at der er længere mellem de seksuelle krænkelser, og det skyldes ifølge hende, at man er blevet bedre til at tale om problemet på plejehjemmet, men at det er langt fra elimineret.