Ændrer corona-krav

Sundhedsstyrelsen anbefaler nu, at man holder afstand i det offentlige rum, hvor det er muligt

Selv om anbefalingerne for corona-afstand ændres, skal man stadig være opmærksom på sygdom, forklarer vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Bilsted Probst. (Arkivfoto)
Selv om anbefalingerne for corona-afstand ændres, skal man stadig være opmærksom på sygdom, forklarer vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Bilsted Probst. (Arkivfoto)
Offentliggjort Sidst opdateret

Der er ikke længere en anbefaling om at holde en meters afstand i det offentlige rum.

Det skriver Sundhedsstyrelsen onsdag i en pressemeddelelse.

I stedet skal man nu holde afstand, hvor det er muligt.

Det er ifølge Sundhedsstyrelsen muligt på grund af den høje vaccinationsdækning i Danmark.

- Vi er nu et sted, hvor vi har god kontrol med smitten i samfundet, fordi der er så mange, der har taget imod tilbuddet om at blive vaccineret.

Holder fast

- Derfor kan vi tilpasse forebyggelsesanbefalingerne, så man både kan opretholde en normal hverdag, samtidig med at vi holder fast i, at vi skal forebygge smitte, siger Helene Bilsted Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen.

Tidligere har anbefalingen været, at man skulle holde mindst en meters afstand til andre i det offentlige rum og gerne to meters afstand, når det var muligt.

Sundhedsstyrelsen anbefaler stadig, at man bliver hjemme, når man er smittet med coronavirus, eller hvis man har symptomer på sygdom.

Mere tilbage

- Der er jo stadig coronavirus i samfundet, så derfor skal vi fortsat være opmærksomme ved sygdom. Men gør vi det, så er der også mulighed for gradvis at nærme os den hverdag, som vi kender fra før covid-19, og som mange har savnet. Den hverdag skal vi mere tilbage til nu, siger Helene Bilsted Probst.

Sundhedsstyrelsen fastholder de seks generelle råd til smitteforebyggelse.

De lyder på, at man skal blive vaccineret, blive hjemme og blive testet, hvis man får symptomer, holde afstand, lufte ud og skabe gennemtræk, vaske hænder ofte eller bruge håndsprit, og at man skal gøre rent - særligt på overflader, som mange rører ved.

Sådan virker en vaccine

Vores immunsystem er konstant på vagt overfor skadelige bakterier og virusser. Millioner af hvide blodceller holder hver især øje med specifikke infektioner.

Når en immuncelle møder sit mål, formerer den sig og sender en masse proteiner, kaldet antistoffer afsted for at rydde op. Når infektionen er bekæmpet, bliver såkaldte “huske-celler” tilbage i kroppen, som er klar til at forberede et hurtigt angreb, hvis bakterierne vender tilbage igen.

Det er sådan vi udvikler immunitet. Og det er derfor vi ikke bliver smittet af den samme virus flere gange.

Men selvom vores krop er super effektiv, så kan nogle superfarlige bakterier få ram på os, før vores immunsystem har haft tid til at gøre tropperne klar til kamp. Det gælder især for små børn, fordi deres immunsystemer endnu ikke er færdiguddannde.

Derfor er det heldigt, at vi har vacciner, der lavet af små eller svage udgaver af virusser eller bakterier. De lader vores immunsystem se, hvordan fjenden ser ud og danne de vigtige huske-celler. Når vi så møder den farlige udgave kan immunforsvaret genkende sygdommen med det samme og bekæmpe den, inden den når at få fodfæste.

Kilde: Videnskab.dk

3.594.438 personer i Danmark er færdigvaccineret. Det svarer til 61,4 procent af befolkningen.

73,6 procent af befolkningen - altså mere end fire millioner personer - har påbegyndt deres vaccinationsforløb.

Powered by Labrador CMS