Et voldsomt jordskælv med en styrke på 7,6 er blevet registreret i Stillehavet ud for regionen La Placita de Morelos i Mexico.
Der er risiko for en tsunami, oplyser det amerikanske tsunami-varslingssystem ifølge nyhedsbureauet Reuters.
I USA siger USGS, at skælvet havde en styrke på 7,6, mens mexicanske seismologer opgiver en styrke på 7,4.
Annonce
Bygninger rystede under skælvet i Mexico City.
Kom på årsdag for store jordskælv
Skælvets epicentrum var 41 kilometer sydøst for La Placita de Morelos på Mexicos stillehavskyst, skriver nyhedsbureauet AFP.
Annonce
Skælvet kom på årsdagen for to store skælv i landets historie - i 1985 og i 2017.
Tsunamier
Store jordskælv og jordskred under oceanerne kan forårsage tsunamier. En tsunami opstår, hvis et jordskælv med voldsom kraft flytter et stort stykke af havbunden opad eller nedad. Det kraftige stød sætter vandet i bevægelse fra havbund til havoverflade og skaber nogle bølger der er langt mere kraftfulde end vindskabte bølger.
Tsunamier er anderledes og langt kraftigere end almindelige vindskabte bølger. Vindskabte bølger har bølgelængder på 100-500 meter, men forekommer kun i havets overflade. Tsunamibølger har derimod bølgelængder på 100-500 kilometer og strækker sig hele vejen fra havoverfladen til havbunden. En dykker vil derfor altid mærke en tsunami men normalt ikke en vindskabt bølge.
Der sættes derfor langt mere vand i bevægelse ved tsunamibølgerne end ved almindelige bølger. En tsunami bevæger sig væk fra jordskælvet i koncentriske ringe og består af mange bølger, der kommer efter hinanden. På det dybe hav er en tsunami kun svage krusninger på overfladen som sjældent når en meters højde, men ved kysten rejser tsunamien sig som en mur af vand.
Tsunamiens hastighed afhænger af vanddybden. Jo dybere vandet er, desto hurtigere bevæger bølgen sig. Den forreste del af en bølge bremses, når den kommer ind i det lavvandede område nær kysten. Men resten af bølgen er stadig på dybt vand og bevæger derfor hurtigt. De næste bølger i rækken bevæger sig også med høj hastighed, og i takt med at de kommer ind mod kysten, vælter bølgerne ind over hinanden. På den måde “stables” vandet inde ved kysten med det resultat at en kraftfuld mur af vand skyller ind over land. En tsunami bevæger sig med 500-1000 km/t på det åbne ocean, dvs. så hurtigt som et jetfly. Nær kysten bevæger tsunamien sig med 30-50 km/t.
De lokale havdybdeforhold er derfor afgørende for hvor ødelæggende en tsunamibølge bliver
Kilde: GEUS
USA's tsunami-varslingssystem advarer om, at der er risiko for en tsunami nær Michoacán-kysten.