Advarer: Farlige teenage-trend

"Det er i familie med heroin"

Offentliggjort Sidst opdateret

Citathistorie: TV 2 Kosmopol

Egentlig er det morfinpiller, et opioid, der kun bĂžr udskrives af lĂŠger og gives til patienter mod stĂŠrke smerter i ryggen eller tĂŠnderne.

Men pÄ gaden i Greve gÄr de blandt andet under navnet "Dol" og her anvendes det som et rusmiddel.

BÄde blandt de unge, der gÄr i byen med kokain pÄ lommen, men i den grad ogsÄ af dem der synes, at presset ved for eksempel at gÄ i gymnasiet er for voldsomt.

De er bÞrn og unge helt ned i 14-Ärsalderen, der aldrig har rÞrt stoffer fÞr. Men som ender i hÄblÞs afhÊngighed af opioid-piller.

Og det er kun et fÄtal af dem, der indtil nu har fundet vej til det kommunale misbrugsbehandlingstilbud.

KrÊver professionel hÄnd

Men de unge, der trods alt havner i kommunens misbrugscenter, forklarer, at mange i deres omgangskreds endnu ikke er nÄet til erkendelsen af, at de har et alvorligt misbrug, der krÊver en professionel hÄnd.

I stedet passer de flittigt deres daglige misbrug af opioidpiller i det skjulte. Bare for at vÊre i stand til at stÄ ud af sengen, mÞde op i skolen eller passe et fritidsarbejde.

Og siden august 2022 har misbrugsterapeuterne i ungemisbrugscenteret Omega i Greve, Rikke Schwerdfeger og Christina Ekmann, set en alarmerende udvikling.

Det fÄr dem nu til at rÄbe vagt i gevÊr.

Bekymret for epidemi

De er bekymrede for, at byens unge stÄr midt i en regulÊr opioidtrend - en epidemi.

- NÄr jeg spÞrger de unge, jeg har haft samtaler med, om de kender til de her opioidpiller, siger de "ja, alle kender til det, alle kan fÄ dem". Og nÄr vi spÞrger ind til det, sÄ kender de i hvert fald til fem eller ti andre, der tager det her, siger misbrugsterapeut Christina Ekmann til TV 2 Kosmopol.

- Jeg tĂŠnker, at vi ikke kan redde det her i morgen. Bussen er kĂžrt. Lavinen er rullet, supplerer Rikke Schwerdfeger, misbrugsbehandler i Omega, Greve.

Havde aldrig rĂžrt stoffer

"Freja" var en af de unge, der aldrig havde rĂžrt stoffer.

Alligevel udvikler hun pÄ blot mÄneder en afhÊngighed sÄ dyb, at den dosis, hun tager hver dag, ifÞlge hende selv er nok til at sende menigmand pÄ hospitalet.

Det bakkes op af Per BjÞrn FÞge Jensen, afsnitsansvarlig overlÊge i TvÊrfagligt Smertecenter pÄ Rigshospitalet, der vurderer, at en dosis sÄ stor "i vÊrste fald kan fÄ du og jeg til at holde op med at trÊkke vejret".

Morfinpiller er nu sÄ udbredt blandt unge i Greve Kommune, at eksperter slÄr alarm. (Arkivfoto).
Morfinpiller er nu sÄ udbredt blandt unge i Greve Kommune, at eksperter slÄr alarm. (Arkivfoto).

GĂžr det til noget normalt

Men for nu 17-Ă„rige "Freja" begyndte det hele med en halv pille i et frikvarter for halvandet Ă„r siden. Det fortĂŠller hun til TV 2 Kosmopol.

Ret hurtigt stÄr det klart for hende, at den halve pille ikke umiddelbart giver en mÊrkbar effekt, sÄ hun supplerer den hurtigt op med en halv mere.

PÄ intet tidspunkt fÄr hun oplevelsen af, at det, hun gÞr, er farligt, og det, hun indtager, kan sÊttes i bÄs med narkotika.

Folk omkring Freja gĂžr forbruget af pillerne til noget meget normalt, synes hun.

Nu er hun stoffri

Den ene halve pille tager den nÊste, og pÄ et Är opbygger hun en tolerance, der krÊver, at hun tager 800 milligram Dolol om dagen for at fÄ en virkning.

Til sammenligning er en almindelig dosis, hvis man eksempelvis har fÄet fjernet sine visdomstÊnder, 150 milligram i dÞgnet.

Freja ender til sidst med at kÊmpe sig ud af sit misbrug, sÄ hun nu er stoffri.

Men vejen derhen var ikke nem.

BÄde fordi hun er umyndig og derfor blev nÞdt til at gÄ til bekendelse overfor sine forÊldre, som et led i den behandling hun modtager pÄ misbrugscenteret.

Har aldrig modtaget hjĂŠlp

Og sÄ fordi, at Freja aldrig har modtaget lÊgelig hjÊlp til at trappe ud af sit brug af opioider.

Det er pÄ trods af, at flere fagpersoner, TV 2 Kosmopol har talt med, understreger, at man skal have fokuseret lÊgefaglig hjÊlp til at lave en gradvis udtrapning, nÄr man er afhÊngig af smertestillende medicin herunder opioid-piller.

At stoppe af egen kraft fra den ene dag til den anden kan nemlig vĂŠre farligt. Og fĂžrer til voldsomme abstinenser.

- Jeg tog ikke opioid-piller, fordi jeg har det svÊrt. Det var bare dejligt. Og sÄ behÞver jeg ikke tÊnke pÄ, hvad de andre tÊnker om mig. Hvis jeg fik stillet hÞje krav i skolen, sÄ ville jeg turde sige noget og turde at fremlÊgge, forklarer hun til TV 2 Kosmopol.

Hvis nu jeg gik ud i den by, du kommer fra og spurgte 100 pÄ din alder, hvor mange tror du sÄ, der kender til det her stof?

- 90 procent, vurderer Freja.

Freja er ikke pigens rigtige navn.

Hun er anonym, da hun i dag er kommet pÄ rette spor og ikke Þnsker, at hendes tidligere misbrug skal pÄvirke hendes fremtid.

TV 2 Kosmopol er bekendt med hendes fulde navn og identitet.

Hold Ăžje med adfĂŠrd

I starten af januar i Är sender den Kriminalitetsforebyggende Indsats i Greve Kommune en besked ud pÄ intranettet Aula til forÊldre i hele kommunen.

I den opfordrer kommunen pÄ det kraftigste til, at man holder godt Þje med adfÊrdsÊndringer hos sit barn.

Blandt afsenderne er ungemisbrugscenteret Omega, som er den kommunale instans, der har til opgave at behandle unge mennesker med misbrug.

PĂ„ det tidspunkt har misbrugsterapeut Christina Ekmann, der er ansat i Omega, 20 unge i behandling.

Hver fjerde unge misbruger

Ud af alle rusmidler, man kan vÊre i misbrugsbehandling for - eksempelvis alkohol, kokain, hash, MDMA, amfetamin - er mere end hver fjerde pÄ ungemisbrugscenteret Omega i Greve nu i behandling for et massivt overforbrug af kun det ene stof, Dolol.

Og siden januar er endnu en teenager kommet i behandling for akkurat det samme.

Nemlig Dolol, som bÞrn og unge i alderen 14 til 17 Är skaffer pÄ gadeplan, og som ifÞlge misbrugsterapeut Christina Ekmann er ekstremt vanedannende.

- Det her prÊparat er i familie med heroin. Derfor bliver man meget hurtigt afhÊngig af det. Vi ser en gruppe unge, som vi sandsynligvis aldrig nogensinde ellers havde set, men som ender hernede pÄ grund af deres afhÊngighed af det, siger misbrugsterapeut i Omega, Christina Ekmann.

Hver fjerde kommune

En rundspĂžrge, TV 2 Kosmopol har foretaget blandt de 34 kommuner i metropolen, viser, at hver fjerde kommune i stĂžrre eller mindre grad har kendskab til unges brug af opioid-piller.

RundspÞrgen er sendt til de enkelte kommuners SSP-samarbejder, og af de 24 kommuner, der er vendt tilbage pÄ henvendelsen, er syv kommuner foruden Greve bekendt med de unges Dolol-vaner.

SSP-samarbejdet er en kommunal indsats, der binder skole, socialforvaltning og politi sammen. Dets primÊre formÄl er at forebygge kriminalitet blandt bÞrn og unge.

Kan vĂŠre svĂŠrt at opdage

SpÞrger man misbrugskonsulent og underviser Torben Vangsted, er han ogsÄ bekymret for de unges brug af opioid-piller, blandt andet Dolol.

Og sÄ pointerer han, at de unges forbrug af opioid-piller kan vÊre svÊrt for bÄde forÊldre, professionelle og kommuner at opdage.

- Jeg tÊnker, brugen af de her prÊparater er gÄet under radaren nogle steder. Det handler mÄske om, at det er en forholdsvis ny trend, og vi ikke har fÄet Þje pÄ det endnu. Og sÄ handler det mÄske ogsÄ om, at de unge ikke ser det som et rusmiddel, og derfor ikke taler med voksne og fagpersoner om det, siger han.

Det er ikke kun i Greve og i TV 2 Kosmopols omrÄde, at opioid-piller bringer bÞrn og teenagere i alderen 14 til 17 Är i kÊmpestore problemer.

Forebyggende indsats

TV 2 Kosmopol har talt med misbrugseksperter og professionelle, der arbejder med de unge misbrugere i behandlingscentre pÄ tvÊrs af landets kommunegrÊnser.

En af eksperterne er lektor ved Center for Rusmiddelforskning pÄ Aarhus Universitet, Morten Hesse.

Han mener, at en forebyggende indsats vil vĂŠre mere vĂŠrdifuld og mindre ressourcekrĂŠvende end et oprydningsarbejde.

- Vi er ved at skulle tÊnke os om i forhold til, hvordan vi forhindrer, at opioid-piller der indeholder tramadol (det aktive stof i Dolol, der gÞr det til et morfinlignende prÊparat, red.) bliver et problem blandt unge mennesker, advarer Morten Hesse, lektor ved Center for Rusmiddelforskning pÄ Aarhus Universitet til TV 2 Kosmopol.

Lektor Morten Hesse peger ogsÄ pÄ, at man i den behandlingsdata, som centeret har adgang til, aldrig har spurgt ind til, hvad det er for nogle specifikke opioid-piller, de unge er i behandling for.

Den data, Morten Hesse har adgang til, og som er baseret pÄ tal fra Danmarks Statistik, er udtryk for en meget bred kategori, "opiater". Et bredt spektrum af opioider, der er fremstillet af opiumsvalmuen. Det kan vÊre stoffer som opium eller morfin.

Men tallene inkluderer ikke noget om, hvor mange, der bruger kunstige opioider.

Det er nyt

Det vil sige, at Danmarks Statistik ikke spĂžrger ind til brugen af de rent kemisk fremstillede opioid-piller som for eksempel dolol, er.

Er det i virkeligheden en udfordring, at vi ikke spĂžrger de unge ind til det rigtige?

- Det er, fordi det er nyt. Vi har ikke vÊret vant til, at der var alle mulige forskellige smertestillende piller, som folk kom ind og var afhÊngige af. Andre gange nÄr man spÞrger de unge, om de har et forbrug af opioider, svarer de "ja, Xanex", og det er ikke et opioid, siger han.

HVAD ER DOLOL, TRAMADL, OPIOID-PILLER

Dolol er et smertestillende lĂŠgemiddel, der bruges mod moderate til stĂŠrke smerter.

Midlet kan kÞbes pÄ recept og bliver eksempelvis udskrevet ved stÊrke rygsmerter, eller hvis man har smerter efter at have fÄet fjernet visdomstÊnder.

Det aktive stof i Dolol hedder tramadol. Det er et morfinlignende stof, som findes i en lang rĂŠkke smertestillende midler af opioidtypen, hvoraf Dolol er en af dem.

Tramadol virker ved at dĂŠmpe de impulser fra dit nervesystem, der sender besked til din hjerne om, at noget gĂžr ondt. De mest almindelige bivirkninger er kvalme, svimmelhed og trĂŠthed.

Tramadol er ogsÄ et opioid. Opioider er en gruppe af stoffer, som udvindes af opiumsvalmuen, og som virker smertestillende. De mest kendte opioider er morfin, kodein, heroin, metadon og fentanyl.

Kilde: Sundhedsstyrelsen, Gentofte Hospital, Medicin.dk
Powered by Labrador CMS