96 procent af disse danskere er ramt
De løfter mere, end de må, og ikke får de pauser, de har krav på ifølge lov
En stor andel af ungarbejdere oplever, at de på deres fritidsjobs løfter mere, end de må, ikke får de pauser, de har krav på, og har fysiske mén efter job.
Det viser en ny undersøgelse fra Jobpatruljen, som blandt andet fagforeningerne 3F og HK står bag. Her er mere end 3200 unge mellem 12 til 17 år med fritidsjob blevet spurgt ind til arbejdet.
Næsten alle - 96 procent - af de adspurgte unge har oplevet brud på reglerne i større eller mindre grad.
Enormt udsatte
- Det bekymrer mig meget, at vi ser så markant en stigning i brud på de unges ansættelsesforhold. Vi er som samfund forpligtet til at passe godt på de unge, så vi er sikre på, at de får en god start på et langt arbejdsliv, siger Mette Høgh, formand for HK Handel, i en pressemeddelelse.
Hun påpeger, at tallene viser, at ungarbejderne er en "enormt udsat gruppe", hvorfor det er vigtigt, at de bliver "omfattet af høj beskyttelse, når de er på arbejde".
Overholder ikke regler
Undersøgelsen viser blandt andet, at 23,7 procent af de unge får ikke den pause, som de har krav på, og 30,6 procent af de unge løfter eller skubber mere, end de må ifølge arbejdsmiljøloven.
17,1 procent af gruppen har oplevet at få fysiske mén af at gå på arbejde. Det tæller eksempelvis ondt i ryggen, hovedpine eller udslæt.
Ikke alle
Jobpatruljen skriver i pressemeddelelsen, at mange af de overtrædelser, som registreres, er mindre overtrædelser. Det er dermed ikke alle 96 procent, der indeholder grove overtrædelser.
- Dog er der stadig tale om brud på regler, som burde blive overholdt, fremgår det af meddelelsen.
Får arbejdsskade
I undersøgelsen lyder det, at knap otte procent af de unge har fået en arbejdsskade.
Omkring 36 procent af de danske unge mellem 13 og 17 år havde i 2022 et lønnet fritidsjob. Det er særligt supermarkeder og varehuse, der beskæftiger unge fritidsjobbere.