454.000 danskere er for syge
Ny analyse viser markant stigning i andelen af danskere på "helbredsbetingede ydelser" de seneste 10 år
Der er bekymrende, at der er sket en stigning i andelen af danskere, som modtager ydelser rettet mod borgere med ingen eller nedsat erhvervsevne som f.eks. førtidspension og fleksjob.
Sådan mener erhvervsorganisationen SMVdanmark efter en analyse foretaget af danskere på ydelser.
Flere på ydelser
Over de sidste 10 år er der kommet 105.000 flere personer på de ydelser, som er målrettet personer med nedsat erhvervsevne.
Det er sket selvom dansk økonomi har været i højkonjunktur, og befolkningens helbred generelt er forbedret.
Et mysterium
- På trods af, at det går godt for økonomien og danskernes generelle helbred, er der på 10 år kommet 105.000 flere borgere på forskellige former for ydelser målrettet personer med nedsat erhvervsevne. Det er et mysterium, at antallet af sygdomsramte borgere stiger, når vi samtidig ser en forbedring i gennemsnitslevealderen, siger seniorøkonom Thomas Gress fra SMVdanmark.
Hver niende er i 2024 på en helbredsbetinget ydelse - det svarer til, at omkring 454.000 danskere enten helt eller delvist er for syge til at forsørge sig selv.
-Stærkt bekymrende
Antallet af fleksjob- og førtidspensionsvisiterede borgere er den største drivkraft bag denne udvikling.
- Den store stigning i antallet af borgere på denne her type af ydelser på tværs af aldersgrupper er stærkt bekymrende og kalder på handling. Vi foreslår en standardisering af sagsbehandlingen for førtidspension, som vi har set med seniorpensionen. Det vil sikre mere ensartethed i tildelingen, siger Thomas Gress