22 var i livsfare på danske strande

22 gange måtte livreddere på de danske strande træde til i livsfarlige situationer i den forgangne badesæson

Offentliggjort Sidst opdateret

Selv om den kommende uge også vil byde på flot sommervejr, er badesæsonen officielt slut.

Livredderne fra Trygfondens Kystlivredning havde sidste arbejdsdag onsdag og kan dermed gøre status over årets indsats på de danske strande.

Foreløbige tal viser, at livredderne har ydet assistance til badegæster 57.522 gange, hvoraf de 22 af dem vurderes at involvere personer, der har været i livsfare.

Travlt på stranden

Det er nogenlunde på niveau med sidste år, men et stykke fra rekorden i den varme 2018-sommer, hvor tallene hed henholdsvis 88.355 og 52.

- Sammenlignet med de seneste år har dette været en gennemsnitlig sæson målt på det samlede aktionstal.

- Der har dog været hedebølge og meget travlt på strandene i flere perioder, men det er blevet afløst af dage med vind og kølige temperaturer, særligt i Vestdanmark, siger Anders Myrhøj, der er kystlivredningschef i Trygfonden Kystlivredning.

Overrasket over vinden

Et gennemgående træk ved de livreddende indsatser har været fralandsvind.

Det har typisk været badegæster, som er drevet til havs på stand-up paddle boards (SUP) eller i forbindelse med kitesurfing, som er blevet overrasket over vinden.

Derfor har livredderne også haft fokus på at forebyggelse ved at opfordre til, at man lader oppustelige genstande blive på land, når det blæser væk fra stranden.

Tårne pillet ned

Trygfonden Kystlivredning driver 35 livreddertårne landet over. De åbnede 24. juni, da skolernes sommerferie blev indledt og blev altså pillet ned igen i går.

Når vinden - som her ved Løkken Strand - blæser ind mod land, har livredderne mindre travlt, end når der er fralandsvind. (Arkivfoto).
Når vinden - som her ved Løkken Strand - blæser ind mod land, har livredderne mindre travlt, end når der er fralandsvind. (Arkivfoto).

De fem baderåd:

1. Lær at svømme: Når du kan svømme, kan du redde dig selv og andre fra at drukne. Vælger du at gå i vandet, selv om du ikke kan svømme, bør du finde et sted, hvor du kan bunde, og hvor vandforholdene er rolige.

2. Gå aldrig alene i vande: Når I er flere, kan I holde øje med hinanden og reagere hurtigt, hvis noget går galt. Det giver større sikkerhed for alle. Undgå farlige lege i vandet, og råb aldrig om hjælp for sjov.

3. Læs vinden og vande: Brug dine øjne og din sunde fornuft, før du bader. Tjek vandets dybde og strømforhold, og hold øje med vindens retning. Ved fralandsvind driver badedyr, gummibåde og luftmadrasser hurtigt til havs. Der er også øget risiko for brandmænd. Ved pålandsvind er der øget risiko for revlehuller med kraftig udstrømning.

4. Lær stranden at kende: En ny strand kan være fuld af overraskelser, der ikke kan ses med det blotte øje. Spørg de lokale eller en livredder om strandens særlige forhold, før du går i vandet.
Passerer der en hurtigfærge, der kan give store bølger? Er stranden kendt for at være meget stejl? Er der moler eller høfder, som påvirker strømmen? I udlandet skal du også være opmærksom på undersøiske rev eller farlige dyr. Læs også altid strandens oplysningsskilte.

5. Slip ikke børnene af syne: Hold dig tæt ved badende børn, så I kan se og høre hinanden, og du kan nå at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt. Selv større børn, der svømmer godt i en svømmehal, kommer nemt i vanskeligheder i mødet med havets strøm og bølger.
Hold godt øje med børn, og sørg for ikke at blive distraheret.

Kilde: TrygFonden og Dansk Svømmeunion.

Dog fortsætter livredderne med at arbejde ved Havnebadet Aarhus Ø og ved Fisketorvet og Islands Brygge i København.

Powered by Labrador CMS