1300 danskere ramt

Ejendomsmæglerkæden EDC har ikke betalt løsesum på 41 millioner kroner, hvorfor oplysninger er blevet delt.

Offentliggjort Sidst opdateret

Den prorussiske ransomwaregruppe Black Basta har lagt kopier af 1300 personers pas, kørekort og sygesikringsbeviser frit tilgængeligt på nettet.

Det skriver DR om oplysningerne, som er blevet stjålet fra ejendomsmæglerkæden EDC.

Kontaktoplysninger som telefonnumre, e-mailadresser samt adresser, heriblandt hemmelige adresser, er også blevet offentliggjort. Det samme er næsten 100.000 cpr-numre.

Black Basta stjal oplysningerne tidligere på måneden og krævede en løsesum på seks millioner dollar - omkring 41 millioner kroner.

Løsesummen valgte EDC ikke at betale.

- Det er korrekt. Det er, så vidt vi ved en russisk gruppe, der medfinansierer krigsaktiviteter. Det vil vi ikke støtte op om, og det tænker vi heller ikke, vores kunder vil, siger informationschef i EDC Jan Nordmann til DR.

Ikke EDC-kunder

Der er ifølge DR ikke tale om data på EDC-kunder, men i stedet data som ejendomsmæglerkæden er kommet i besiddelse af i forbindelse med overtagelsen af en anden virksomhed for nogle år siden.

EDC har tidligere meldt ud om angrebet på sin hjemmeside. Her blev det oplyst, at Datatilsynet var blevet underrettet, og at det var blevet meldt til politiet.

Hackerne fik adgang til en backup-fil, som ifølge DR ved en menneskelig fejl var blevet oprettet hos EDC.

Dermed har Black Basta ikke fået adgang til ejendomsmæglerkædens egne servere.

EDC har tidligere meldt ud om angrebet på sin hjemmeside. Her blev det oplyst, at Datatilsynet var blevet underrettet, og at det var blevet meldt til politiet. (Arkivfoto).

Har gjort alt

EDC oplyser ifølge DR, at man har gjort alt for at kontakte dem, der er blevet påvirket af angrebet.

Desuden har ejendomsmæglerkæden nu styrket sikkerheden i et forsøg på at undgå, at sådanne angreb sker i fremtiden.

Nordmann siger også til DR, at når det kommer til offentliggørelsen af kontaktoplysninger, er der for de flestes vedkommende tale om information, som man i forvejen kan finde på hjemmesider som Krak.

Er man påvirket, kan man eventuelt tilmelde sig kreditvarsel på borger.dk, som gør, at virksomheder får besked om at være særlig opmærksom ved identitetskontrol i forbindelse med lån eller kredit.

Sådan sikrer du dig på nettet

Her får du fem gode råd til, hvordan du optimerer sikkerheden på dine enheder og undgår at blive hacket:

1. Beskyt dig mod skadelige programmer med et antivirusprogram: Et antivirusprogram er et sikkerhedsprogram, som beskytter både din pc, smartphone og tablet mod virus. Sikkerhedsprogrammet forhindrer også hackere i at snuse i dine data, aflytte din kommunikation og følge med i, hvor du befinder dig.

2. Hold dine enheder opdateret: Hackere og skadelige programmer udnytter sikkerhedshuller i programmer, apps og styresystemer. Derfor skal du holde både dine programmer, apps og styresystemer opdateret.

3. Vær opmærksom på uopfordrede mails: Du kan ikke være sikker på, at en mail kommer fra den, der står som afsender. Links i en mail kan lede dig andre steder hen, end det de umiddelbart viser. Vær derfor varsom med at klikke på links eller følge anvisninger i en e-mail, du får tilsendt uopfordret.

4. Brug gode passwords: Beskyt adgangen til dine enheder med en lang adgangskode, som både indeholder tal, tegn og bogstaver. Brug forskellige passwords til forskellige tjenester. Så undgår du, at afsløringen af et enkelt password giver adgang til alle dine tjenester. Skift password jævnligt.

5. Undgå åbne trådløse netværk: hvis et trådløst netværk ikke er beskyttet med kryptering, kan en hacker på netværket se, hvad alle andre sender. Bruger du eksempelvis et åbent netværk på en café, henter din telefon, tablet eller computer måske en mail samtidig. Det kan give en hacker mulighed for at opsnappe adgangskoden til din mailkonto. Brug åbne netværk af typen WPA eller WPA2.

Kilder: Rådet for Digital Sikkerhed



Powered by Labrador CMS