Forbrug

Imponer gæsterne: Begynd den hjemmelavede påskesnaps nu

Det er både sjovt og nemt at lave sin egen sæsonsnaps, og det kan åbne samtalen ved middagsbordet. Læs her, hvad du kan kaste dig over nu.

Påskebord og snaps går hånd i hånd.

Og faktisk er det nu, du skal sætte snapsen til at trække, hvis du vil imponere gæsterne ved påskebordet med en hjemmelavet en af slagsen.

Det siger Niels Stærup, der er forfatter til flere bøger om kryddersnapse og indehaver af hjemmesiden kryddersnapse.dk.

Han foreslår en citrussnaps med fire ugers trækketid.

– Det er en rigtig lækker snaps, som hverken er overdøvende eller særligt sprittet og klæder den mad, man typisk spiser til en påskefrokost, siger han.

Citrussnapsen laves ved at skære en økologisk citron i både og rive skallen af en økologisk appelsin. Du skal kun bruge selve skrællen og ikke ind til det hvide, da dette er meget bittert.

Tilsæt en flækket vaniljestang, fire stilke frisk citronmelisse og to spiseskeer rørsukker og overhæld med 70 centiliter vodka.

Filtrér efter to uger, og lad den trække nogle uger inden servering.

Du kan også lave en forårssnaps på bøgeskud, foreslår Mikkel-Lau Mikkelsen, der er professionel sanker og projektleder hos den almennyttige organisation Vild Mad.

– Når man lægger bøgeskud i vodka, trækker den nogle fantastiske karamelnoter frem. Derfor kalder man det også “fattigmands-cognac”, siger han.

Du skal bruge en håndfuld bøgeskud, som ikke er sprunget ud endnu, og derfor ligner små lukkede, brune missiler.

Overhæld med 75 centiliter klar vodka.

Filtrér først, når du skal servere.

– Jo længere trækketid, jo mere smag trækker du frem. Og husk at plukke skud fra flere forskellige bøgetræer og grene, så du ikke barberer én gren og hæmmer dens vækst, siger Mikkel-Lau Mikkelsen.

En tredje mulighed er et twist på en klassisk enebærsnaps.

Det er en gammel kending at trække smag fra enebær, men Mikkel-Lau Mikkelsen foreslår, at du også tilsætter en enebærgren.

Brænd nålene let i enderne med en lighter, og overhæld både gren og enebær med vodka.

– Det er altid sjovt at prøve noget andet end den klassiske kryddersnaps, og du får en version med masser af fylde og røgnoter, som eksempelvis klæder en ret med gris, siger Mikkel-Lau Mikkelsen.

Den brændte gren skal ikke blive liggende i al trækketiden, for så bliver snapsen alt for bitter og tung af røg.

Smag på den undervejs, og tag grenen op, når den har fået nok røgsmag.

– Herefter lader du bare enebærrene ligge og trække smag alene, siger Mikkel-Lau Mikkelsen.

Hvis du ikke er til at samle ingredienser i naturen, er en sidste mulighed en overdådig safransnaps.

– Jeg synes, at den passer genialt til den fede mad. Og den får den smukkeste orange fra safranen, som jo er verdens dyreste krydderi. Det giver også lidt snak ved påskebordet, siger Niels Stærup.

Den laves med 0,5 gram safran, som hældes i 70 centiliter vodka. Tilsæt citronskal fra tre økologiske citroner for at fremhæve safransmagen.

Lad det trække i fem dage, hvor du jævnligt ryster glasset.

Filtrer gennem et saftklæde eller en finmasket si, og lad herefter snapsen hvile minimum to-tre uger – gerne mere.

– Udover at gå til den fede mad, kan den også fungere som aromatisk og syrlig kontrast til en sød dessert, foreslår Niels Stærup.

/ritzau fokus/

Back to top button