Udland

I 2020 døde en kvinde af graviditet hvert andet minut

287.000 kvinder døde af graviditetskomplikationer i 2020. Det er et lille fald fra 2016, hvor det var 309.000.

I 2020 døde en kvinde på grund af noget, som relaterede sig til graviditet eller fødsel, hvert andet minut.

Det viser en omfattende rapport, som ser på udviklingen i dødsfald i forbindelse med graviditet eller fødsel mellem 2000 og 2020. Rapporten er lavet af Verdenssundhedsorganisationen, også kendt som WHO.

WHO’s generalsekretær, Tedros Ghebreyesus, siger i en pressemeddelelse i forbindelse med rapporten, at “graviditet burde være en periode med stærkt håb og en positiv oplevelse for alle kvinder”.

– Alligevel (…) er det tragisk nok stadig en chokerende farlig oplevelse for millioner verden over, som mangler adgang til respektable sundhedsydelser af høj kvalitet, siger han.

I alt var der 287.000 dødsfald blandt gravide eller fødende kvinder i 2020. Det var et lille fald fra de 309.000 i 2016, hvor FN introducerede verdensmålene.

I to af de regioner, FN har inddelt verden i, Europa-Nordamerika og Latinamerika-Caribien, er det sågar gået den gale vej med tallet siden 2016.

I Europa-Nordamerika er antallet af kvinder, som dør i forbindelse med graviditet eller fødsel, steget med 17 procent, skriver WHO i pressemeddelelsen. I Latinamerika-Caribien er det steget med 15 procent.

I regionen Central- og Sydasien er der dog sket markante fremskridt. Her er tallet faldet med 35 procent, og i Australien-New Zealand-regionen er den faldet med 16 procent.

Langt størstedelen af dødsfaldene sker i Afrika, syd for Sahara.

I 2020 var det omkring 70 procent af alle dødsfald relateret til graviditet eller fødsel, som skete i den del af verden. I flere lande var dødsraten mere end dobbelt så høj som gennemsnittet for resten af verden.

Unicefs administrerende direktør, Catherine Russell, siger i pressemeddelelsen, at “for millioner af familier bliver fødselsmiraklet skæmmet af af mødredød”.

– Ingen mor bør skulle frygte for sit liv, mens hun bringer et barn til verden. Især ikke, når viden og redskaberne til at behandle nogle af de mest normale udfordringer eksisterer, siger hun.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker