Udland

Hver femte asylansøger kommer fra et visumfrit land

Det er "misbrug" af systemet, når personer ankommer til EU fra sikre lande og søger asyl, siger kommissær.

EU-landene modtog næsten én million asylansøgninger sidste år.

Men de kom langt fra alle fra personer med baggrund i usikre lande.

Faktisk stod 200.000 personer fra visumfrie lande for en femtedel af ansøgningerne. Det vil sige personer fra lande, som er så sikre, at EU har lavet særligt gunstige aftale om indrejse til EU.

Det fastslår EU-Kommissær for indre anliggender, Ylva Johansson, i forbindelse med et møde for EU-landens justits- og indenrigsministre torsdag i Bruxelles.

– Når 200.000 borgere fra tredjelande, der nyder godt af visumfri rejse til EU, kommer hertil og ansøger om asyl, er det et misbrug af systemet, siger Ylva Johansson.

Flere EU-lande oplevede sidste år, at antallet af asylsøgninger steg så voldsomt, at niveauet nu er på højde med situationen i 2015 og 2016.

EU-landene har ifølge Ylva Johansson svært ved at følge med, når pladserne på modtagecentre bliver optaget af personer, som ikke har krav på asyl. Men som alligevel skal have deres asylansøgning behandlet.

– Derfor sætter jeg stor pris på, at det svenske EU-formandskab har sat visumspørgsmålet på dagsordenen. Jeg mener, at det er på høje tid, at vi begynder at diskutere det, siger Ylva Johansson.

Hun lægger op til, at det skal have konsekvenser, hvis lande lader deres borgere rejse af sted for at søge asyl uden grund. Eller ikke vil tage deres borgere tilbage, når asylansøgningen bliver afvist.

– Jeg er parat til at påbegynde arbejdet med at forberede en revision af mekanismen til suspension af visumreglerne. Det vil tage noget tid, for det bliver ikke særlig let, må jeg advare om, men jeg er klar til at begynde arbejdet så hurtigt som muligt, siger Ylva Johansson.

EU-Kommissionen håber, at alene truslen om at suspendere adgangen til visumfri indrejse vil få tredjelande til at stramme op.

Ifølge tal fra EU’s grænse- og kystvagt, Frontex, blev der sidste år opdaget omkring 330.000 “irregulære grænsekrydsninger”.

Det er ifølge Frontex en stigning på 64 procent i forhold til 2021.

Samtidig er antallet af asylansøgninger steget betragteligt.

Sidste år søgte i alt 924.000 personer asyl i EU. Året før, i 2021, var antallet af asylansøgere i EU 535.000.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker