Forbrug

Huset i april: Fiks hytten med gratis genbrugsguld

Spar penge på forårets reparationer på huset ved at gå på jagt efter brugte byggematerialer.

Aprilvejret plejer at være en kende utilregneligt, og derfor bør du vente med at give dig i kast med de store udendørs opgaver på huset.

Men du kan tage fat på forberedelserne, mener Henrik Bisp, der er fagekspert inden for huseftersyn og byggeteknik hos Videncentret Bolius.

– April er en overgangsmåned, som du kan bruge på at få dannet dig et overblik over, hvad der skal laves her efter vinterens frost og storme, siger han.

I den forbindelse opfordrer han til, at du bruger tid på at finde de byggematerialer, du får brug for, på din lokale genbrugsstation.

Ved årsskiftet trådte der nemlig en ny regel i kraft, der betyder, at alle genbrugsstationer skal gøre det muligt at donere og afhente brugt træværk, fliser, isolering og andre former for materialer, der er i fin nok stand til at få nyt liv et andet sted.

– Der findes rigtig mange brugte byggematerialer derude, som er i en rigtig god kvalitet, og så er det godt for klimaet at bruge de ting, der allerede findes, siger Henrik Bisp.

På genbrugsstationen Lisbjerg ved Aarhus satte man allerede gang i den service for et år siden, og det er blevet taget godt imod, fortæller leder af kommunens genbrugsstationer, Benny Stjernholm.

– Vi kan se, at der er mange kunder, der kører op forbi vores bygning med byggematerialer for at se, om der er kommet noget nyt. Så modtagelsen af tilbuddet har været meget positiv, siger han.

Samtidig har han et par gode råd til dig, der leder efter genbrug, du kan fikse huset med.

– Du skal tage til dit eget forbrug og ikke mere end det. På et tidspunkt blev vores lager i Lisbjerg for eksempel ret hurtigt tømt for isoleringsmateriale, og der fik jeg den tanke, at der var nogle, der hamstrede, siger Benny Stjernholm og fortsætter:

– Hvis vi hele tiden sørger for ikke at tage mere, end vi skal bruge, er der nok til os alle.

Kører du omvendt på genbrugsstationen for at aflevere overskydende fliser, brædder eller andet, opfordrer Benny Stjernholm dig til at kontakte en af genbrugsvejlederne på stedet.

– Spørg lige, om det kan genbruges. I stedet for at gøre, som du plejer, hvor du smider tingene i en container, så hør lige ad, om de faktisk kan bruges igen, siger han og slår fast:

– Vejen frem er genbrug, og vi kommer fremover til at gøre det meget mere, end vi gør i dag.

/ritzau fokus/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker