Forbrug

Husejer? Disse vinterpligter skal du huske

Det er et lovkrav, at du rydder fortovet foran dit hus og sørger for, at der ikke falder istapper ned i hovedet på folk.

Som husejer kan du ikke skutte dig indendørs, når frosten sætter ind, og skyerne fylder gaderne med hvide driver.

Der er nemlig en række vinterpligter, som loven siger, du skal udføre.

– Du skal sørge for, at fortovet og indgangen op til dit hus er ryddet for sne, og så skal der enten gruses eller saltes, så man kan færdes op til hoveddøren uden at glide, fortæller Tine R. Sode, der er fagekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.

Ifølge reglerne er du forpligtet til at fjerne sne i hverdagene fra klokken 7 til 22, mens det i weekenden er fra klokken 8 til 22.

– Dog betyder det ikke, at du skal ræse hjem, hvis du er på arbejde, og det pludselig begynder at sne. Men som udgangspunkt skal der være ryddet i dagtimerne, siger Tine R. Sode.

Dine vinterpligter forsvinder heller ikke, hvis du er bortrejst. Og derfor skal du huske at lave en aftale med en nabo eller andre om at træde til, hvis der bliver behov for snerydning og grusning eller saltning.

Samme regler gælder for fjernelse af istapper. Hvis de hænger ned fra tagrenderne eller andre steder, hvor de risikerer at ramme forbipasserende, er du forpligtet til at få dem af vejen.

– Du kan også placere noget markeringsbånd på jorden. På den måde kan folk se, at de skal gå udenom, siger Tine R. Sode.

Pilen peger nemlig på dig og din forsikring, hvis uheldet er ude, og en person får en istap i hovedet eller glider og slår sig foran dit hus.

– Hvis der er en, der falder og slår ryggen eller får en hjernerystelse, kan det godt blive dyrt, siger Anne Garde Slothuus, som er forsikringsekspert ved brancheorganisationen for danske forsikrings- og pensionsselskaber F & P.

Hun understreger dog, at du ikke må løbe ud og love erstatning til vedkommende, der er kommet til skade.

– Du skal først anmelde det til dit forsikringsselskab og lade det vurdere, om der er et ansvar, og om der skal gives erstatning, siger Anne Garde Slothuus og fortsætter:

– Så det er vigtigt, at du ikke selv går ud og lover, at du nok skal betale det her, siger Anne Garde Slothuus.

Du kan også havne i problemer, selv om der ikke er nogen, der slår sig. For hvis du helt undlader at rydde sne foran huset, kan det i yderste konsekvens ende med, at kommunen kommer og fjerner sneen.

– Så kommer der en regning til dig fra kommunen, siger Tine R. Sode fra Bolius.

Du kan også ende med at få en bøde fra politiet for manglende vintervedligeholdelse.

Ifølge Videncentret Bolius vil sådan en bøde typisk være på mellem 150 og 200 kroner.

/ritzau fokus/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker