Forbrug

Hovedkort, frikort eller bikort? Få helt styr på skatten

Du skal være særligt opmærksom på skatten, når din situation ændrer sig. Eksempelvis når du får dit første job, skifter job eller får SU for første gang.

“Skal lønnen gå ind på dit hovedkort eller dit bikort?”.

Sådan lyder spørgsmålet fra arbejdsgivere landet over, når der er blevet ansat en ny ungarbejder. Og som helt grøn medarbejder, kan man nemt stå tilbage som et stort spørgsmålstegn.

– Det er ikke rigtig noget, man lærer i skolen. Men når man begynder at tjene penge eksempelvis i et ungdomsjob, skal man også have styr på skatten, siger forbrugerøkonom hos Nordea Ida Marie Moesby og fortsætter:

– Det er ikke det mest sexede, og man har måske også mere fokus på jobsamtalen, vilkårene og lønnen. Men det er faktisk ens eget ansvar, at man får gjort det rigtigt.

Hos Nordea oplever de lige nu, at flere unge kontakter dem med spørgsmål om hovedkort, frikort og bikort.

Og det er måske ikke så underligt, når knap 80.000 lige har fået besked om, hvorvidt de er kommet ind på deres drømmeuddannelse. En af kilderne til forvirringen er nemlig, at du skal bruge forskellige kort til din SU og din løn.

Det, du først og fremmest skal bruge, er hovedkortet. Det skal du bruge til din højeste indtægt. I mange tilfælde vil det være SU’en. Har du så derudover et studiejob, skal du bruge dit bikort.

– Bikort kommer først i spil, hvis man har indtægt flere steder, slår Ida Marie Moesby fast.

Har du et sabbatår, hvor lønnen er din primære indtægt, skal din løn trækkes på hovedkortet. Har du et andet job derudover, skal du bruge dit bikort. Dit hovedkort kan nemlig kun bruges ét sted.

– Det er ikke så smart, hvis man får brugt sit bikort i stedet for sit hovedkort til sin primære indtægt. For så trækkes skatten med det samme, og så kan man få mindre udbetalt.

– Du kan nemlig have ret til nogle skattefradrag, men de går ind på hovedkortet, forklarer Ida Marie Moesbye.

Dem går du altså glip af i første omgang, hvis du får opgivet det forkerte kort. Det er dog ikke sådan, at løbet er kørt og pengene tabt, hvis du er kommet til at bytte rundt.

– Man kan godt få pengene tilbage, det hænger nemlig sammen med forskuds- og årsopgørelsen. Men det er lidt surt ikke at få de penge ud nu, man havde regnet med, siger Ida Marie Moesby.

Selv om du kun kan have en indtægt knyttet til dit hovedkort, kan du godt have flere studiejob tilknyttet dit bikort.

Nu når vi så til dit frikort. Frikortet dækker over det beløb, du kan tjene uden at skulle betale skat af det. Derfor er det ikke som sådan et kort, du skal opgive til nogen.

– Det er forskelligt fra person til person, hvad man kan tjene uden at betale skat. Det afhænger af dine fradrag, som igen afhænger af en række personlige forhold, skriver Skattestyrelsen på skat.dk.

Din indtægt er automatisk skattefri, så længe du er under beløbsgrænsen på dit frikort.

Du skal dog stadig betale otte procent i arbejdsmarkedsbidrag også kaldet am-bidrag af din løn – men ikke af SU, dagpenge og pension – oplyser Skattestyrelsen.

Når du overstiger beløbsgrænsen, begynder du automatisk at skulle betale skat af beløbet derover.

/ritzau fokus/

Back to top button