Udland

Holland: Rusland vil sabotere kritisk infrastruktur i Nordsøen

Hollands svar på Forsvarets Efterretningstjeneste beskylder Rusland for at ville udføre sabotage i Nordsøen.

Rusland har i de seneste måneder forsøgt at indsamle efterretninger med henblik på at sabotere kritisk infrastruktur i den hollandske del af Nordsøen.

Det sagde general Jan Swillens, chefen for det hollandske svar på Forsvarets Efterretningstjeneste, MIVD, på et pressemøde mandag ifølge Reuters.

Et russisk skib er blandt andet blevet opdaget tæt på en hollandsk offshore-vindmøllepark.

Skibet blev efterfølgende eskorteret ud af Nordsøen af skibe fra den hollandske flåde og kystvagt, før nogen sabotage-aktivitet ifølge general blev udført.

– Vi har i de seneste måneder set, hvordan russiske aktører har forsøgt at få overblik over, hvordan energisystemet fungerer i Nordsøen. Det er første gang, vi har set det, sagde Jan Swillens.

– Rusland kortlægger, hvordan vores vindmølleparker i Nordsøen fungerer. Russerne er meget interesserede i, hvordan de kan sabotere energiinfrastruktur.

MIVD offentliggjorde mandag sammen med den anden hollandske efterretningstjeneste, AIVD, en rapport, hvori Rusland beskyldes for at stå bag “sabotage-aktiviteter” mod kritisk offshore-infrastruktur som internetkabler, gasledninger og vindmølleparker.

– Rusland kortlægger hemmeligt denne infrastruktur og står bag aktiviteter, der indikerer forberedelser til disruption og sabotage, lyder det i rapporten.

Det er uklart, om Rusland rent faktisk har haft held med at udføre sabotage.

Rusland er blevet beskyldt for at stå bag eksplosioner på de vigtige gasledninger Nord Stream 1 og 2, der løber i Østersøen fra Rusland til Tyskland.

Eksplosionerne fandt sted nær Bornholm den 26. september sidste år.

Flere lande undersøger lækagerne. Tyske efterforskere sagde tidligere i februar, at der ikke er fundet beviser for, at Rusland stod bag eksplosionerne.

Det har Rusland også selv afvist.

I Holland frygtes det, at Rusland kan true landets vand- og energiforsyninger.

Lørdag udviste Holland et hemmeligholdt antal russiske diplomater fra landet.

Samtidig beskyldte Holland Rusland for at bringe spioner til landet under dække af diplomati.

/ritzau/Reuters

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker