Forbrug

Højsæson for søde sager: Lav din egen lækre konfekt

Du kan selv lave konfekt, der forkæler din søde tand ved at følge disse tips. Blandt andet skal du temperere chokoladen rigtigt for at få det berømte knæk.

I december er der nærmest ikke nogen grænser for, hvad vi kan sætte tænderne i, når det kommer til søde lækkerier.

Det gælder også julekonfekten, som du med fordel kan give dig i kast med.

– Der er noget sjovt og tilfredsstillende i at lave det selv og gå på opdagelse i et sødt univers, siger Martin Wiese, der vandt tv-konkurrencen “Sukkerchok” i 2018. Derudover er han forfatter til bagebogen “Hjemmelavet juleslik”.

Bruger du marcipan i din konfekt, anbefaler Martin Wiese, at du laver den selv, hvilket er ret nemt.

Her skal du blende en portion smuttede mandler fint. Herefter laver du en sukkerlage med lige dele vand og sukker, som du blander med mandlerne lidt efter lidt.

Portionen skal blendes, indtil dejen får en fin og ensartet konsistens, og så har du din marcipan. Martin Wiese råder også til, at du ruller marcipanen ud mellem to stykker bagepapir i stedet for at bruge flormelis.

– Ellers bliver den tør og kedelig i konsistensen, siger han og forklarer, at du i stedet får en ren og lækker marcipan, når du bruger bagepapiret.

Martin Wiese opfordrer samtidig til, at du ikke gør for meget ved marcipanen.

– Man kan selvfølgelig tilsætte smag i form af nødder eller frysetørrede bær. Men man skal være omhyggelig, siger han.

Går du i gang med at lave konfekt, bruger du formentlig også chokolade. Og skal du temperere, er det vigtigt, at du kigger på hvilken chokolade, du bruger.

For arbejder du med mørk chokolade, må den blive 32 til 34 grader varm. Ved lys chokolade er det 30 til 31 grader og hvid chokolade 28 til 30 grader, forklarer Sukkerchok-vinderen.

– Holder man sig inden for temperaturerne, får man en chokolade, der giver det famøse knæk, og som ikke bliver grå og kedelig at se på, siger Martin Wiese.

Hvad end du laver konfekt af marcipan, chokolade eller noget helt tredje, anbefaler han, at du laver mundrette stykker, der er små og sirlige.

– Det gør smagsoplevelsen bedre og mere delikat, siger han.

Begiver du dig ud i at lave konfekt, skal du huske at afsætte nok tid. Det siger Anette Drengsgaard, som er konditor hos KonditorBager i Bjerringbro.

– Hvis du skal forhaste dig gennem arbejdet, bliver det aldrig godt, siger hun.

Når først du er kommet i gang og har fået styr på konfekt-arbejdet, opfordrer konditoren også til, at du begynder at lege med smagene og eksperimenterer.

– Man kan virkelig lave nogle lækre stykker, siger Anette Drengsgaard.

Selv holder hun af at lave guldkarameller.

Giver du dig i kast med dette, skal du koge 2,5 deciliter fløde med 125 gram sukker og 60 gram glukose i omkring 30 til 45 minutter, indtil massen når den ønskede temperatur.

For guldkarameller skal temperaturen op på mellem 113 til 115 grader, alt efter hvilken opskrift, du bruger, ifølge konditor Anette Drengsgaard.

– Bagefter hælder man det ud på et stykke papir, så kan man trille karamellerne og dyppe dem i chokolade dagen efter, siger hun.

/ritzau fokus/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker