Forbrug

Hænger blomsterhovederne i sommervarmen? Forlæng bukettens levetid

Glem de finurlige husmortricks. Få, simple trin kan forlænge de friske blomsters levetid med op til det dobbelte. Læs eksperternes råd til friske buketter her.

Lange liljer, farvestrålende tulipaner eller en flot sammensat buket fra blomsterhandleren. Det giver en helt særlig stemning at have friske blomster i hjemmet.

Men intet varer evigt, og det kan være svært at holde de spæde blomsterhoveder pæne i sommervarmen, hvor de er ekstra tørstige og dvaske.

Heldigvis er der råd at hente til at løfte blomsterhovederne.

Det handler om at give blomsterne de bedst mulige og naturtro betingelser, forklarer Karen Kirkegaard, som ejer den københavnske blomsterbutik Bloom K.

– I nogle tilfælde kan man fordoble levetiden på blomsterne. Men det kræver, at man er flittig, siger hun og tilføjer:

– Det vigtigste er jævnligt – gerne hver dag – at give buketterne rent vand. I den forbindelse kan man give blomsterne et snit på skrå, så de får en størst mulig overflade at suge vand op med.

En beskidt vase giver en dårlig start for afskårne blomster. Derfor er det en god idé at give den gamle vase en tur under vandhanen, inden blomsterne kommes i.

– Kanten af vasen er vigtigst at gøre rent, for det er her, der sidder flest bakterier, siger Dan Xavier, som underviser i blomsterdekoration på Aarhus Business College.

Han anbefaler, at man til de fleste blomster tænder for den håndvarme hane. På den måde sikres det, at der er mindst mulig ilt i vandet, så man minimerer risikoen for, at luftbobler sætter sig i stilken og blokerer for vandtilførslen.

Generelt har blomster det bedst i kølige temperaturer. Sæt derfor gerne blomsterne det mest kølige sted i hjemmet om natten, men ikke under otte grader, lyder rådet fra Karen Kirkegaard.

– Blomsterne sover og er ikke længere i udvikling, når det er køligt. De går så at sige i dvale, og på den måde holder de sig friske flere dage, siger hun.

Få derfor buketterne væk fra de lune vinduespladser og hen på skyggesiden af huset eller i garagen, hvis man har sådan en.

For at optimere plantens vandoptag er det en god idé at plukke stilkens nederste blade af, så vandet går mere koncentreret til blomsterhovedet. Det er ligeledes med til at minimere bakterierne i vandet.

Ifølge Dan Xavier kan det også være fordelagtigt at bruge det lille pulverbrev med et bakteriehæmmende middel, som kommer med mange buketter.

Men han mener ikke, at man bør begive sig ud i at følge de mange husmorråd, der findes derude, om hvordan man selv laver en blanding til blomstervandet.

– Du kan ikke lave samme middel selv. Det vigtigste, man kan gøre, er at holde vandet rent, for bakterier er det, der gør buketten hurtigt træt, siger han.

/ritzau fokus/

Back to top button