Udland

Grøn energi lukker Australiens største kulkraftværk før tid

Ifølge direktør for australsk energiselskab har billig, grøn energi gjort det uholdbart at drive kulkraftværk.

Australiens største kulkraftværk skal lukke i 2025, hvilket er adskillige år tidligere end planlagt.

Det oplyser Origin Energy, der driver kraftværket, torsdag.

Energiselskabet forklarer beslutningen med, at det ikke længere kan betale sig at holde anlægget åbent på grund af den lave pris på grøn energi.

I en besked til investorer forklarer Origin Energy, at “tilstrømningen af vedvarende energikilder underminerer økonomien” i at drive det enorme kulkraftværk, der ligger nord for Sydney.

Anlægget forsyner Australiens mest befolkningsrige delstat, New South Wales, med cirka en fjerdedel af dens elektricitet.

Frank Calabria, der er administrerende direktør i Origin Energy, erkender torsdag, at lukningen vil få stor betydning for hundredvis af medarbejdere.

Kulkraftværket Eraring Power Station har været i drift i næsten 40 år. Det stod oprindeligt til at blive taget ud af drift i 2032.

– Sandheden er, at økonomien i at drive kulkraftværker bliver sat under stigende og uholdbart pres af renere og billigere energikilder. Det gælder blandt andet sol, vind og batterier, siger Calabria.

Origin Energy planlægger nu at bruge 240 millioner australske dollar (1,1 milliard kroner) på at ombygge kraftværket og installere et 700 megawatt stort batteri.

Origin er den seneste australske energiproducent til at annoncere en tidlig lukning af dets kulaktiver.

Det sker, på trods af at landets konservative regering fortsætter med at støtte op om nye kulprojekter.

Australien er en af verdens største kulproducenter. Det betyder også, at kul er en enorm vigtig eksportkilde for landet.

Kulminer og kraftværker ventes også at blive et omstridt emne frem mod det australske valg senere i år.

Både regeringen og oppositionspartiet Labor har indtil videre gjort, hvad de kan for ikke at ophidse de vælgere, der støtter op om landets kulproduktion.

Trods regeringens opbakning til kul er den australske energisektor i gang med en grøn omstilling.

I 2021 kom rekordhøje 31,4 procent af al elektricitet i Australiens største elnet (NEM) fra vedvarende energikilder. Det var ifølge mediet reneweconomy.com.au en stigning på næsten 20 procent i forhold til året før.

Samme år faldt markedsandelen af kulenergi til 62,8 procent – det laveste siden 1998.

/ritzau/AFP

 

 

 

 

 

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker