Forbrug

Gør sommerhuset klar til foråret

Få bugt med skimmelsvamp og skadedyr, inden du tager sommerhuset i brug efter en lang vinter.

Med lysere dage i sigte står dit sommerhus og venter på, at du vækker det fra dets vinterhi.

Hvis du har haft lukket helt ned for det i de mørke måneder, er der en række gøremål, du bør tage fat på.

Seniortaksator i forsikringsselskabet Gjensidige Morten Svarre Langner anbefaler, at du lægger ud med et udendørs tjek.

– Få kigget på taget, facaden og vinduerne. Er der faldet noget ned på taget i en storm, eller skal tagrenderne renses? Måske trænger kloakken til at få en tur, siger han.

Dernæst bevæger du dig indendørs. Her skal der tændes for strømmen og åbnes for vandet. Men først og fremmest er det vigtigt, at du slår vinduer og døre op, så der bliver luftet godt og grundigt ud.

– Den der lugt af gammelt sommerhus er faktisk lugten af skimmelsvamp. Det er ikke farligt, men det er godt at få blæst rummene helt igennem og få varme på, så der ikke dannes kondens og dug, siger Tine R. Sode, der er fagekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius.

Lad varmen lune huset godt igennem, sådan at du får bugt med fugten helt ind i de inderste konstruktioner. Herefter bør du svinge støvsugeren og finde vand og sæbe frem.

– Skimmelsvamp kan godt lide at sætte sig i støv. Samtidig er der et hav af insekter, der har besluttet sig for at lægge sig til at dø i hjørnerne. De skal også ud. Så er man godt hjulpet mod skimmelsvamp, lyder det fra Tine R. Sode.

Kig også efter, om der ligger muselorte bag sofaen, eller om der har været en mår oppe at rumstere på loftet.

Her skal du være opmærksom på, at mens du selv kan bekæmpe mus, så skal du have hjælp fra en skadedyrsbekæmper, hvis der er større dyr på spil.

Er du så uheldig, at rotter er flyttet ind, skal du kontakte kommunen, påpeger Tine R. Sode.

Har de gjort skade, skal du undersøge, om din forsikring har en såkaldt gnaverdækning, siger Morten Svarre Langner.

– Nogle forsikringer har den som standard, andre har det som en tilvalgsdækning, så tjek din forsikringspolice og dine forsikringsbetingelser, så du ved, om du har den.

En anden ting, der kan være smart at få tjekket, er, om vinteren har gjort skade på sommerhusets vandrør. Fyld vandinstallationerne op, åbn for vandet, og tjek, om det kommer ud, som det skal.

– Kig så på din vandmåler. Hvis den løber rundt, uden at du har en hane løbende indenfor, er det tegn på, at du enten har et løbende toilet, eller også er der gået hul på et vandrør, fortæller Morten Svarre Langner.

Frostsprængninger dækkes i øvrigt normalt heller ikke af din forsikring, understreger han.

/ritzau fokus/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker