Forbrug

Genopliv lysten til at hive en bog ned fra hylden

Sommerferien er over os, og måske har du lyst til at kaste dig over en bog for første gang i lang tid. Få tips til at komme i gang igen her.

Krimier, biografier og fantasybøger. Der er nok at vælge imellem, når det kommer til, hvilken læsegenre man skal give sig i kast med.

Men måske er motivationen til at læse forduftet, mens smartphonen lokker mere og mere.

Vil man genoplive læselysten, er der dog råd at hente. Det siger Line Dalbro Schaumann, der ud over at være bibliotekar på Aalborg Bibliotekerne også driver bogbloggen “Forestilling om paradis” og anmelder bøger på Instagram.

– For at man ikke skal dø i det igen, skal man kaste sig over noget, man har lyst til at læse.

– Hvis man interesserer sig for fodbold, så find nogle fodboldbiografier eller bøger om fodbold. Hvis det er iværksætteri, så find noget om folk, der har startet deres eget firma, siger Line Dalbro.

Line Dalbro Schaumann råder også til, at man læser hver dag, også selv om det bare er i 15-20 minutter.

Bibliotekaren understreger samtidig, at den kommende bog ikke behøver at være af papir, da e- og lydbøger også tæller som at læse.

– Hvis man kører meget bil, er lydbøger en fantastisk mulighed for at få tygget nogle bøger igennem, siger Line Dalbro Schaumann.

Er hverdagen travl, kan man finde bestemte tidspunkter, hvor det kan lade sig gøre at finde bogen frem. Er der ventetid ved tandlægen eller frisøren, kan det eksempelvis være et oplagt læsetidspunkt.

Derudover er det vigtigt, at man ikke tvinger sig igennem bøgerne.

– Man kan godt sige, at man læser et kapitel hver dag bare for at holde det ved lige, siger Line Dalbro Schaumann.

Når man vil genoplive læselysten, kan det også være en god idé at finde en læsegruppe.

Det siger Erik Skyum-Nielsen, der er er litteraturhistoriker og lektor ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab ved Københavns Universitet.

– Hvis man mødes i læsegruppen for eksempel hver anden torsdag, sørger man for at få læst det, som gruppen har aftalt at læse, siger han.

Lektoren anbefaler også, at man finder sin egen personlige “hule”.

– Det kan være et lille rum eller en altan med en dejlig stol. Men det kan også bare være, at man lukker af i forhold til omgivelserne, siger Erik Skyum-Nielsen, der også er litteraturanmelder ved Information.

Når man først har fået læselysten tilbage, er det en god idé at læse lidt hver dag, siger bogblogger Line Dalbro Schaumann, der også har et andet råd:

– I stedet for at gå i gang med en enkelt bog, kan man måske gå i gang med en serie, så man har noget at fortsætte med, når man først er kommet i gang, siger hun.

/ritzau fokus/

Back to top button