Sådan undgår du farlige bakterier

Din vandhane kan være fyldt med bakterier, der kan gøre dig syge. Derfor skal du følge en række simple råd.

Dreng tager vand i vandglas fra vandhane ved køkkenvask i køkken i lejlighed.
Offentliggjort Sidst opdateret

Hører du til dem, der lige kører fingeren gennem vandet fra hanen for at mærke temperaturen, inden du sætter glasset under?

Så er der faktisk god grund til at være lidt glad. Der er nemlig stor sandsynlighed for, at du indtager færre bakterier fra dit drikkevand, fordi du allerede har skyllet det værste af det stillestående vand fra vandrørene ud, det har hygiejneoverlæge hos Statens Serum Institut, Brian Kristensen, tidligere forklaret til Newsbreak.

Men faktisk er en af de ting, som de færreste er klar over, at der rent faktisk bliver dannet biofilm rigtig mange steder - og det kan blive et problem.

Det såkaldte biofilm eller bioslim i vandhanerne er ikke nødvendigvis livsfarligt, derimod kan denne biofilm indeholde en lang række sundhedsskadelige bakterier, hvor legionella-bakterien, der kan give sygdom i lungerne, bliver anset som den mest risikable.

Det er primært syge personer, ældre samt småbørn, der er i farezonen.

Bakterierne trives rigtigt godt i det lunkne, stillestående vand, der er i vores vandledninger i hjemmet. Risikoen forværres, jo længere tid vandet har stået stille, og samtidig er der yderligere grund til at være påpasselig, når foråret og sommeren bringer varmere temperaturer.

– Det er typisk, hvis man har gamle vandrør og vandhaner, så er der større risiko for legionella og andre bakterier i vandet, lige som der også er risiko for at komme til at drikke spor af metaller, forklarer overlæge Brian Kristensen fra Statens Serum Institut.

I galleriet øverst kan du læse en række gode råd til at undgå bakterier.

Pas på med at drikke for meget vand

Der er få ting, der kan sammenlignes med at få slukket tørsten af en gang iskold vand. Der findes næppe en drikkevare på jorden, som flere mennesker nyder hver eneste dag - og man får konstant skudt i skoen, at det er sundt at drikke vand. Men er det virkelig det?

Det internationale medie The Healthy skriver nemlig, at der faktisk findes en ting, som at drikke for meget vand - hvor urealistisk det end måtte lyde. Og der er faktisk noget om snakken.

Jeppe Hagstrup Christensen er professor i nyremedicinske sygdomme på Aalborg Universitetshospital og han siger, at det er vigtigt at lytte til kroppens signaler.

- Man skal drikke, når man er tørstig, og ikke drikke på forhånd. Hvis man drikker for meget vand, kan saltbalancen i kroppen blive ødelagt og ende i en vandforgiftning af kroppen, siger han og forklarer, at en forkert saltbalance blandt andet får celler til at svulme og påvirker hjernen, lyder det fra Jeppe Hagstrup Christensen til Nordjyske.

Det er typisk ældre og syge personer, der er mest udsat for at få en såkaldt vandforgiftning, da de kan have væsentligt sværere ved at mærke tørst, men det kan altså også ramme unge og raske personer.

Powered by Labrador CMS