Henning kommer ikke til at savne Endomondo

Han var ikke glad for at skulle skifte. Men så opdagede han forskellen.

Endomondo lukker snart ned, og appens brugere skal derfor på jagt efter gode alternativer. Foto: Newsbreak.dk.
Offentliggjort Sidst opdateret

Henning Tindbæk installerede for nyligt en ny fitness-tracking-app på sin telefon. Det var ikke med hans gode vilje, men fordi hans foretrukne snart lukker ned. Henning har gennem årene med glæde brugt Endomondo. Men Endomondo lukker, og derfor installerede Henning en ny app.

Egentlig havde han håbet, at det ikke ville være nødvendigt. Alligevel er han i dag ikke så træt af skiftet, som han havde frygtet.

For en udenforstående kan det virke som sort magi, at en mobiltelefon med meterpræcision “ved,” hvor den befinder sig. Det kan også være irriterende, når GPS’en pludselig ikke aner, hvor den er, og det kan være særligt irriterende, når man som Henning opdager, at ens foretrukne fitness-tracking-app ikke er så præcis, som man troede, at den var. Men det er der flere gode grunde til.

Tingene skal give mening

Henning Tindbæk er 72 år gammel. Han er pensionist, og han elsker at gå ture. Både han og hans hustru er gået på pension, og en del af deres fritid foregår til bens. Gennem årene har Henning brugt Endomondo til at holde styr på turene, og han har været rigtig glad for det.

Henning er lidt et vanedyr, men han er ikke stokkonservativ. Han prøver gerne nye apps af, men derfor var det alligevel træls at opdage, at Endomondo lukker ned til nytår.

Henning måtte på jagt efter et alternativ, og han fandt da også et i form af en ny fitness-tracking-app. Den er lidt anderledes end Endomondo, men Henning har egentlig fået ret godt styr på den. Og så har han opdaget, at der er en forskel på den gamle og den nye app, han ikke havde regnet med. De måler ikke den samme distance.

– Jeg var chokeret over, at de ikke viste det samme, siger Henning Tindbæk. Han har testet det ved at gå en tur ved en landevej. Her har han gået to kilometer langs vejen, hvor han kan holde øje med distancen på de opstillede kilometersten. Efter 1000 meter målte den nye app 1000 meter. Endomondo målte 1020. Efter 2000 meter målte den nye app 2010 meter og Endomondo 2050.

Det lyder måske ikke af meget. Men hvis man går en lang tur flere dage om ugen, løber de mange små upræcise målinger op, og det huer ikke en gammel bankmand. Slet ikke når man ved årsskiftet gør status over de mange gåture.

– Aktiv og passiv skal gerne give det samme, siger Henning Tindbæk.

Fra et himmellegeme til din telefon

Hvordan kan det være, at to forskellige apps i den samme telefon måler to forskellige distancer? Jan H. Mikkelsen er lektor på Aalborg Universitet. Han har arbejdet med trådløs kommunikation i de sidste 25 år. Han ved en del om de systemer, der skal give mennesker muligheden for at sende information fra A til B.

Jan Mikkelsen fortæller, at en GPS-modtager, som den i Hennings telefon, bruger oplysninger fra en række satellitter til at finde ud af, hvor telefonen, og Henning, befinder sig.

Jo flere satellitter, du får signal fra, jo bedre er det. Reelt set skal GPS-modtageren ikke bruge information fra mere end fire satellitter, for at din telefon med ret stor præcision kan fortælle dig, hvor du befinder dig. Hvis der kommer information fra flere satellitter, er signalet mere stabilt. Ryger signalet fra én satellit, men er der stadig adgang til signalet fra fire andre, ved telefonen stadig, hvor du befinder dig.  Hvis du vel at mærke står stille på eksempelvis en parkeringsplads.

Hvis du begynder at bevæge dig, bliver det straks noget andet. Risikoen for at miste forbindelsen til en satellit stiger, og derfor er det vigtigt, at software og hardware spiller sammen. Altså app og GPS-modtager. Sådan en sidder der i de fleste telefoner i dag.

Modtageren får information fra satellitterne, og sender information videre til for eksempel en fitness-tracking-app. Det er op til appen at tage informationerne, sortere i dem og give det bedst mulige bud på, hvor du befinder dig, hvor du har været, og hvor du er på vej hen. Det er her, forbindelsen kan forsvinde.

Når signalet forsvinder

Jan Mikkelsen fortæller, at høje bygninger i byer og tætstående træer i skove er to ting, der kan påvirke dit GPS-signal. GPS-modtageren kan give et godt bud på, hvor du befinder dig, når den har modtaget information fra fire satellitter, men hvis du er på vej gennem en skov, og du i et stykke tid ikke får information fra én satellit, for så at få forbindelsen igen, er det op til softwaren at regne ud, hvad der er sket. Hvis der er tale om “klog” software, tager den højde for den slags. Men det gør software ikke altid.

– Jeg har oplevet på en skitur, at jeg havde kørt 150 kilometer i timen. Det ved jeg, at jeg ikke havde, siger Jan Mikkelsen.

Hans GPS-modtager troede, at Jan havde kørt så stærkt, fordi der i et kort øjeblik var rod i de informationer, modtageren fik fra satellitterne. Derfor flyttede den Jan fra den piste, han stod på, op på toppen af et bjerg, og tilbage igen. Havde Jan gjort det, havde han rigtig nok flyttet sig med 150 kilometer i timen. Men det havde han ikke.

Jan Mikkelsen fortæller, at det samme kan gøre sig gældende for Endomondo og den nye app, Henning Tindbæk testede mod hinanden.

Det kan slet og ret være, at den nye app er bedre til at sortere information fra, der åbenlyst ikke giver mening og derfor giver Henning et mere retvisende svar på, hvor langt han er gået.

Jan Mikkelsen fortæller, at man godt kan købe GPS-modtagere, der kan give et mere retvisende resultat, men spørgsmålet er, hvem det er nødvendigt for.

Jo flere satellitter, din telefon har forbindelse til, jo mere strøm bruger den. Du kan godt få en GPS-modtager, der har forbindelse til 8 eller 12 satellitter på én gang, og for sådan en modtager er det et mindre problem, at den mister forbindelsen til en satellit eller to. Men hvis din telefon kunne det, ville den formentlig have sværere ved at holde på strømmen, end den har i dag.

Det er træls

Henning var ikke glad for at skulle skifte fra Endomondo til en anden app.

– Det er træls, at skulle gå fra noget, man synes var godt til noget, man synes ikke var godt, siger Henning Tindbæk.

I dag er det anderledes, selvom han savner Endomondo.

– Det er det samme, når antenneforeningen fjerner de steder, jeg kan se fodbold fra. Det er også træls. Men sådan er livet jo, siger Henning Tindbæk.

I dag bruger han en app, der virker til at være mere præcis, og forbliver det sådan, kommer Henning ikke til at savne Endomondo i fremtiden.

Powered by Labrador CMS