Politik

Forsvarsminister går efter forlig inden Nato-topmøde i juli

Et sommerforlig for Forsvaret er ambitionen for forsvarsminister, der venter start på forhandlinger i foråret.

Står det til fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) skal et nyt forsvarsforlig være på plads, inden forsvarsalliancen Nato holder næste topmøde i juli i Litauen.

Det siger Troels Lund Poulsen efter et samråd i Forsvarsudvalget onsdag.

– Det er min ambition, at vi forhåbentligt kan være færdige inden topmødet i Vilnius (Litauens hovedstad, red.). Men det afhænger jo af, hvordan partierne går til opgaven, siger han.

Nato-topmødet i Vilnius afholdes 11. og 12. juli.

For en uge siden udskød Troels Lund Poulsen forhandlingerne om det nye forsvarsforlig til “et godt stykke hen på foråret”, på trods af at Venstre før folketingsvalget i november pressede hårdt på for at få forhandlingerne i gang.

Udskydelsen blev begrundet med, at Statsrevisorerne i januar rettede en skarp kritik af Forsvarsministeriets økonomistyring.

Ifølge Statsrevisorernes beretning kan ministeriet ikke redegøre for, om “forligsmidlerne er anvendt til at løse de opgaver og nå de mål og effektiviseringer, som er forudsat i forsvarsforliget 2018-2023”.

På grund af kritikken vil Troels Lund Poulsen have anden del af et kasseeftersyn af Forsvarsministeriets økonomi færdiggjort, inden forhandlingerne skal starte.

Det blev bestilt af daværende forsvarsminister Morten Bødskov (S) i september sidste år, men er ligeledes forsinket. Det var planen, at det skulle være klar i januar, men er nu udskudt til omkring påske.

Samrådet onsdag handlede om netop Statsrevisorernes kritik af Forsvarsministeriet.

Her fastslog den fungerende forsvarsminister, der også er økonomiminister, at der fremadrettet skal være “stærkere styring, større gennemsigtighed og ikke mindst en opfølgning på politiske målsætninger for Forsvaret”.

Efter samrådet pointerede Troels Lund Poulsen igen, at regeringen ønsker et bredt forsvarsforlig.

Det er tidligere blevet meldt ud, at alle oppositionspartier undtagen Enhedslisten og Alternativet bliver inviteret til forhandlingerne.

De syv andre oppositionspartier deler alle regeringens ønske om at fremrykke Nato-målsætningen fra 2033 til 2030. Nato-målsætningen er, at Danmark skal bruge to procent af bruttonationalproduktet (bnp) på forsvarsudgifter.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker