Udland

Forsvarslektor: Anerkendte udbryderregioner betyder ikke krig

Medmindre Ukraine reagerer på Ruslands anerkendelse, vil det ikke betyde en større konflikt, mener lektor.

At Rusland vil anerkende to udbryderrepublikker i Østukraine – Lugansk og Donetsk – som uafhængige, vil ikke nødvendigvis betyde en optrapning af konflikten mellem Rusland og Ukraine.

Det mener Peter Viggo Jakobsen, som er lektor ved Forsvarsakademiet.

– Jeg kan ikke se grund til yderligere krig, medmindre Ukraine står op for sig selv og vil angribe for at tilbageerobre tabt land, siger han og tilføjer:

– Det tror jeg ikke, at de vil gøre. Magtbalancen er ikke ligefrem til Ukraines fordel.

Frygten har ellers været, at Rusland vil bruge anerkendelsen som et påskud til yderligere konfliktoptrapning. Det skulle ske med argumentet, at landet griber ind for at beskytte en allieret mod Ukraine.

Men ifølge forsvarslektoren vil den nye udmelding ikke betyde det store. Han mener endda, at det vil medføre en deeskalering af konflikten.

– Præsident Vladimir Putin har siden 2015 skændtes med Ukraine om, hvorvidt regionerne skal have selvstændighed eller ej. Nu siger han, at han ikke længere gider at diskutere sagen. Så jeg kan ikke se, at der er grund til yderligere krig der, siger han.

Mandag aften har det russiske præsidentkontor meldt ud, at Putin “i den nære fremtid” vil underskrive et dekret, hvor beslutningen om anerkendelse gøres officiel.

I sidste uge begyndte oprørsrepublikkerne at evakuere borgere til Rostov i Rusland, nær den ukrainske grænse i det sydlige Rusland.

Årsagen var ifølge separatistlederne, at Ukraine planlægger at angribe områderne.

Men det er der ingen chance for, når Ukraine har over 100.000 russiske soldater i baghaven, siger forsvarslektoren.

Han mener, at anerkendelsen højst vil få den konsekvens, at de vestlige lande vil føre sanktioner mod Rusland.

– Rusland overtræder folkeretten. Tiden vil vise, hvilke yderligere sanktioner Vesten vil føre mod Rusland – der vil i hvert fald komme en reaktion.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker