Svindel: Lad for guds skyld være
Hvis "banken" ringer, kan det være en god forretning at smække røret på, hvis du bliver bedt om at udlevere personlige oplysninger, lyder det fra ekspert
Hold på password og brugernavn, hvis telefonen ringer, for der er forbryderiske typer ude efter dine penge.
Bare i 2022 blev danskere svindlet eller forsøgt svindlet for næsten 100 millioner kroner ved kontaktbedrageri over telefonen ifølge tal fra politiet.
Og denne type udspekuleret kriminalitet i telefonrøret sker oftere og oftere, lyder det fra Peter Kruse, som er it-sikkerhedsekspert ved sikkerhedsfirmaet CSIS.
Kan gå grueligt galt
- Hvis man bliver ringet op af nogen, der udgiver sig for at være fra eksempelvis banken og vil have dig til at godkende noget via MitID eller give dem loginoplysninger, så lad for guds skyld være med det, siger han.
For det kan ende grueligt galt.
- Giver du dem oplysningerne, kan de overføre penge fra din konto, og det finder du først ud af, når den rigtige bank ringer og spørger, hvorfor du mangler x antal kroner.
For netop at klæde befolkningen på til at gennemskue svindelopkald har politiet, Ældre Sagen, Det Kriminalpræventive Råd og Finans Danmark indgået et samarbejde i begyndelsen af 2023.
Vil aldrig bede om det
Og de kommer med en række gode råd til befolkningen.
- Du vil typisk blive bedt om at udlevere personlige oplysninger eller overføre penge til en "sikker konto", siger Anja Schulze-Larsen, der er specialkonsulent i Forebyggelsesteamet i Det Kriminalpræventive Råd.
- Det vil myndigheder som politiet, skattevæsnet eller banken aldrig bede om over telefonen. Så vær på vagt, påpeger hun.
Selve samtalen begynder ofte med, at vedkommende rigtig gerne vil hjælpe dig med et eller andet, og at det skal gå stærkt for at lægge pres på dig og stresse dig.
Snyder med telefonnummer
Det kan eksempelvis være, at svindlerne fortæller dig, at din bankkonto er ved at blive tømt.
- For at gøre det endnu mere vanskeligt at gennemskue, kan svindlerne få telefonnummeret, de ringer fra, til at se ud, som om det er fra politiet eller banken, siger Anja Schulze-Larsen.
- Smæk derfor røret på, hvis samtalen leder hen mod, at du skal opgive personlige oplysninger eller overføre penge.
Læg på
Har du lagt på efter et opkald, hvor alarmklokkerne ringede, opfordrer Anja Schulze-Larsen til, at du selv finder nummeret på din bank og beder dem om at bekræfte henvendelsen.
Det samme kan du gøre, hvis svindlerne udgiver sig for at være fra Skat eller politiet.
- Det er vigtigt, at du selv finder nummeret, for vi har set sager, hvor svindlerne selv udleverer et nummer, som så sender dig videre til en kriminel samarbejdspartner, advarer hun.
Ifølge sikkerhedsekspert Peter Kruse er der i dag mange af de rigtige forudsætninger til stede, for at de kriminelle kan lykkes.
Virker troværdigt
Det er nemlig muligt at samle rigtig mange informationer på internettet.
- Det virker bare mere troværdigt, når forbryderen ringer og har gjort sit hjemmearbejde, siger han.
Det er både oplysninger om dig og ting, der sker i samfundet.
Ifølge Anja Schulze-Larsen kunne det være, at de kriminelle udnytter, at flere danskere regner med at høre fra Skat i forbindelse med årsopgørelsen i foråret.
- Vi har desværre også set skruppelløse tilfælde, hvor kriminelle har kigget i dødsannoncer og brugt det som indgangsvinkel, siger hun.