Så lang er ventetiden på din nye bil

Måske skal du vente på din nye bil i op til 18 måneder. For at undgå misforståelser er det en god idé at aftale en fast pris, mener bilejerorganisationen FDM

Offentliggjort Sidst opdateret

Der kan godt gå lang tid, fra du har udpeget din drømmebil hos forhandleren, til du kan sætte dig i de nye sæder.

Brancheorganisationen Autobranchen Danmark melder om helt op til 18 måneders ventetid på nogle biler.

- Det kan være alt fra en måned til halvandet år, siger Nicky Bobak, der er eftermarkedschef i Autobranchen Danmark, om leveringstiderne.

Ifølge Michael Ern Nielsen, der er jurist i bilejernes organisation FDM, kan leveringstidspunktet i øjeblikket stadig være forbundet med stor usikkerhed, selv om der er skrevet en forventet leveringstid i slutsedlen.

Og den store usikkerhed kan resultere i både økonomiske og praktiske udfordringer for forbrugeren.

Alle typer kan blive ramt

Måske ændres prisen på bilen i mellemtiden - eller måske kan du blive nødt til at forlænge din leasingaftale, fordi leveringstidspunktet på din nye bil er blevet udsat.

Og alle typer biler kan blive ramt af lange leveringstider, siger Nicky Bobak.

- Vores anbefaling er at tage kontakt til den forhandler, hvor man ønsker at købe bil, og høre, hvordan det ser ud med leveringstiden på den ønskebil, man måtte have, siger han.

Lav bindende aftale

Den klare anbefaling fra FDM er, at man laver en bindende aftale om prisen på bilen og er opmærksom på, om forhandleren indskriver nogle forbehold i aftalen.

Nogle forhandlere indskriver et prisforbehold i slutsedlen.

- Det er bare ikke verdens bedste idé. For så har du ingen anelse om, hvad du i virkeligheden skal betale for din nye bil, siger Michael Ern Nielsen.

Samme råd gælder, hvis du bruger din gamle bil i bytte som en del af betalingsmidlet. For bliver leveringstiden udskudt, har din gamle bil måske tabt værdi.

- Her er det en god idé at lave en specifik aftale med sælgeren om en bindende pris for din byttebil på leveringstidspunktet, siger Michael Ern Nielsen.

Kan ophæve handlen

Hvis leveringstidspunktet på din nye bil bliver udskudt, kan du i nogle tilfælde ophæve handlen.

Om køber kan ophæve, afhænger af, hvor væsentlig en forsinkelse, der er tale om. Her skal man ind at se på det konkrete tilfælde, forklarer Michael Ern Nielsen.

- Man ser på, hvad der er væsentligt for den enkelte forbruger, og om sælgeren kendte til forsinkelsen på forhånd, siger han.

Hvis leveringen på bilen er forsinket, kan man ofte forlænge sin gamle leasingaftale. - Vi oplever typisk, at leasingselskaberne imødekommer situationen, siger Nicky Bobak, der er eftermarkedschef i brancheorganisationen Autobranchen Danmark. (Arkivfoto).
Hvis leveringen på bilen er forsinket, kan man ofte forlænge sin gamle leasingaftale. - Vi oplever typisk, at leasingselskaberne imødekommer situationen, siger Nicky Bobak, der er eftermarkedschef i brancheorganisationen Autobranchen Danmark. (Arkivfoto).

Stor efterspørgsel

Desuden skal du være opmærksom på, at hvis en forhandler har forsinkelse på levering af en bestemt bil, så gælder det formodentlig også hos andre forhandlere.

Og lige nu er efterspørgslen på nye biler så stor, at det faktisk slet ikke behøver at blive et problem at træde ud af aftalen.

- Dialog er vejen frem. Vi råder til at ringe til forhandleren og tage en dialog om at komme ud af aftalen. Så oplever vi i næsten alle tilfælde, at forhandleren siger: "Jamen, det er fint, jeg sælger bare til den næste på listen", siger han.

Ifølge Nicky Bobak er det coronapandemien og senest krigen i Ukraine, der er skyld i de lange leveringstider - og foreløbig er det svært at sige noget om, hvornår de aftager igen.

- Jeg har ikke nogen forventning om, at vi vil se nogen betydelig forbedring i 2022. Jeg tror, vi skal over i foråret næste år, siger Nicky Bobak.

DYRERE AT KØBE BRUGT BIL

* De lange leveringstider på nye biler har øget brugtbilssalget.

* Normalt vil en bil tabe værdi, når man kører i den - men krisen har øget efterspørgslen på biler så meget, at det ikke behøver være en lige så dårlig forretning i dag.

* I Autobranchen Danmark har de set eksempler på, at en brugt bil næsten holder prisniveauet, selv om det er et år siden, man har købt den.

* Det stigende marked kan gøre det sværere at få fat i en brugt bil.

Kilde: eftermarkedschef i brancheorganisationen Autobranchen Danmark Nicky Bobak.
Powered by Labrador CMS