Så længe skal du koge pasta

Opskrift: Når du koger pasta så brug disse få, men effektive, spilleregler: Rigeligt med vand og masser af salt er det vigtigste

Når man skal koge pasta, er det mest afgørende, at man bruger vand nok. Og det skal være spilkogende. Ellers klistrer din spaghetti sammen.
Offentliggjort Sidst opdateret

Det er nemt at koge perfekt pasta, og det smager fantastisk - når blot den ikke er klistret sammen, kogt for lidt, 'kogt færdig' eller mangler salt.

Men heldigvis er der kun ganske få grundprincipper, man skal have styr på, når man skal koge tørret pasta, hvis man vil have et perfekt resultat - hver eneste gang.

Det handler nemlig ene og alene om vandmængde, grydestørrelse, saltindhold i vandet, kogetid samt, at man skal huske at lade sit pastavand bulderkoge - fra start til slut.

Vandmængde og gryde

Det er afgørende, når man koger pasta, at man bruger rigeligt med vand.

Det betyder også, at du skal bruge en stor gryde. Masser af vand i gryden betyder nemlig, at pastaen får plads til at blive varmebehandlet, og at den ikke så let klistrer sammen.

I stedet for at justere vandmængde kan du justere mængden af pasta, så du ikke har for meget pasta ad gangen. For meget pasta i forhold til vand får det hele til at klistre sammen.

Når pasta koges suger stivelsen i pastaen vand til sig.

Det er den proces, der gør, at pastaen bliver blød.

Men samtidig frigives noget af stivelsen, og det er det, der gør, at pastaen risikerer at klistre.

Kog pastaen uden låg med masser af vand. Så er der plads til, at den kan udvikle sig, så klistrer pastaen ikke så let.

Du skal koge med salt

Når vandet koger - inden du hælder din pasta i gryden - så tilsæt salt. Meget salt.

Faktisk anbefales det flere steder, at man bruger 10 gram salt pr. liter vand.

Når pastaen koger

Kog pastaen hårdt - skru ikke ned for blusset!

Det er vigtigt at pastaen koger for fuld kraft og ikke pludselig bare står og simrer. Så risikerer du at pastaen klistrer sammen.

Pastaen skal sættes i bevægelse i gryden - ikke bare ligge på bunden og 'hygge sig'.

Kog altid pastaen uden låg - har du log på, så koger pastavandet over og det giver et værre svineri.

Seks supertrick til at koge pasta

  • Følger du disse fem råd, så bliver det nemt - og du får et perfekt resultat hver eneste gang
  • Brug rigeligt vand - 1 liter vand pr. 100 gram pasta.
  • Tilsæt salt når vandet koger - 10 gram salt pr. liter vand.
  • Vandet skal bulderkoge under hele tilberedningen. Det skal koge ordentligt. Så undgår du at pastaen klistrer.
  • Brug ikke olie - det er slet ikke nødvendigt blot du bruger rigeligt vand.
  • Smag på pastaen undervejs. Hellere lidt al dente - med lidt bid - end helt udkogt pasta.

Opskrift: Step-by-step når du skal koge pastaen

  1. Tag en af de største gryder, du har, frem.
  2. Fyld den godt op med koldt vand fra den kolde hane. Der skal altså meget vand i! Det forhindrer pastaen i at klistre. (Hvis du har en cooker, så kan du sagtens hælde kogende vand i fra begyndelsen)
  3. Læg låg på (kun indtil vandet spilkoger - ellers koger vandet over)
  4. Når vandet spilkoger, så er det her du tilsætter pastaen. Hæld pasta i gryden - og husk salt. (endelig ikke olie).
  5. Kogetid på tørret pasta er 8-12 minutter hvis du skal have den perfekte pasta (kogetiden på frisk pasta er meget kortere, typisk et par minutter). Men det afhænger selvfølgelig af hvilken type pasta, du koger. Kogetiden kan også variere i forhold til, hvordan du kan li' din pasta. Skal den være al dente, så skal den ikke koge så længe. Al dente - altså med lidt bid i - er det de fleste italienere går efter, når de koger. Men pas på! Det er vigtigt at du giver din pasta den rette konsistens - ikke for hård og ukogt - og ikke for blød og udkogt.
  6. Når du føler din pasta har kogt længe nok, så hæld vandet fra og pastaen er færdig. Der er nogle, der skyller pastaen - men lad være med det! Det er spild af både vand og tid og hjælper ikke på et bedre resultat for din pasta.
  7. Skal din pasta blandes sammen med andet, inden den serveres, så gem lidt kogevand. Der er en masse stivelse i, som kan hjælpe til at samle retten.
  8. Velbekomme - Buon appetito
Powered by Labrador CMS