Ekspert: Tyrkiets befolkning har vendt sig mod IS

Den tyrkiske befolkning ser IS som terrorister. Men hovedfjenden for regeringen er stadig kurderne - ikke IS.

Offentliggjort Sidst opdateret

Tirsdagens bombeangreb i Istanbul har bekræftet store dele af den tyrkiske befolkning i, at den militante bevægelse Islamisk Stat (IS) er en terrorgruppe, der skal bekæmpes.

– En meningsmåling så sent som i dag viser, at otte ud af ti tyrkere anser IS for at være en terrororganisation, lyder det fra Tyrkiet-ekspert Deniz Serinci, der har noteret sig målingen i det tyrkiske medie “Sabah”.

Torsdag har den tyrkiske regering også proklameret, at man har dræbt 200 militsfolk fra IS i Syrien og Irak, som modsvar på bombeangrebet.

Men den store modstand mod IS er ny i Tyrkiet, påpeger Deniz Serinci.

– Indtil julimåned accepterede Tyrkiet indirekte IS, fordi man lod IS-folk krydse grænsen til Tyrkiet uhindret.

– Det gjorde man, fordi man har to fjender til fælles med IS, nemlig den syriske præsident Bashar al-Assad og den kurdiske arbejderbevægelse PKK, siger Deniz Serinci.

Accepten af IS gav dog Tyrkiet international kritik, og da IS foretog et angreb i Tyrkiet i sommer mod proaktive kurdiske aktivister, skabte det uro i befolkningen.

Det var med til at tvinge den tyrkiske regering til at trække en streg i sandet over for IS, og siden har IS foretaget flere gengældelsesangreb i Tyrkiet.

– Jo flere handlinger IS har begået, jo mere er tyrkerne blevet frastødt, siger Deniz Serinci.

Alligevel er Islamisk Stat ikke de tyrkiske myndigheders hovedfjende, og Deniz Serinci tror ikke, at myndighederne nu vil sætte alt ind mod militsen i den kommende tid.

– Det vil ikke være til fordel for Tyrkiets sikkerhedspolitik. For hvis man bekæmper IS fuldstændig, så hjælper man i sidste ende sin ærkefjende PKK, fordi de kæmper mod Islamisk Stat i Syrien, siger han.

Konflikten mellem tyrkere og kurdere strækker sig helt tilbage til 1923, hvor den tyrkiske republik grundlagt, uden at man anerkendte kurderne.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS