Gennemhuller 'Insta-gift'
Lækket forskning fra Facebook viser angiveligt, at Instagram skader unge piger, men det er ikke dokumenteret videnskabeligt, mener dansk forsker
Citathistorie: Videnskab.dk
"Facebook ved, at Instagram er gift for unge piger, viser virksomhedsdokumenter".
Sådan lød overskriften på en artikel i det amerikanske magasin The Wall Street Journal for nyligt.
En whistleblower - den tidligere Facebook-ansatte Frances Haugen - har forsynet magasinet med en række hemmelige dokumenter fra interne møder i Silicon Valley-virksomheden.
Men er det overhovedet en dokumenteret kendsgerning, at det er skadeligt for unge piger at bruge et socialt medie som Instagram, sådan som Facebooks hemmeligholdte undersøgelse angiveligt viser?
Ingen dokumentation
Uafhængige medieforskere og psykologer har i de seneste 10-15 år lavet det ene studie efter det andet om, hvordan sociale medier påvirker unges trivsel.
Og de har ikke fundet dokumentation for, at medierne er skadelige i stor stil, skriver Videnskab.dk.
- Man ved ret meget efterhånden. Man ved for eksempel, at den skadelige effekt af sociale medier formentlig er ganske lille, siger Andreas Lieberoth, der forsker i teknologiens påvirkning af vores psyke og er lektor på Aarhus Universitets Institut for Kultur og Samfund, til Videnskab.dk.
Årsagssammenhæng - eller ej
Flere videnskabelige studier finder en lille, ikke-signifikant statistisk sammenhæng - en korrelation - mellem intensiv brug af sociale medier, for eksempel Instagram, og mistrivsel især hos unge piger.
For eksempel viser forskning, at når man tester tilstrækkeligt mange, er ensomhed, depression og angst lidt mere udbredt blandt piger, som bruger meget tid på digitale medier, end blandt piger, der bruger mindre tid, fortæller Andreas Lieberoth.
Men forskerne ved ikke, om der også er en årsagssammenhæng - altså om nogle unge piger har det dårligt, fordi de bruger meget tid på sociale medier.
Bruger mere tid på sociale medier
En anden mulighed kan være, at piger, som ikke trives og har lavt selvværd, bruger meget tid på Instagram eller andre digitale platforme som en form for flugt fra hverdagen. Hvis det er tilfældet, er det ikke mediet, der er årsagen til problemet.
- Hvis man ikke trives, er man måske tilbøjelig til at gå ind og bruge meget tid på Instagram, siger Andreas Lieberoth.
- Vi ved ikke, om det er den tid, man bruger på et medie som Instagram, der kan medføre, at man får det dårligt, eller om mistrivslen skyldes noget andet, tilføjer han.
Ikke meget information
Andreas Lieberoth tvivler på, at Facebooks ansatte har lavet undersøgelser, der er bedre end dem, som er lavet af erfarne medieforskere og publiceret i videnskabelige tidsskrifter, siger han.
Der er ikke ret meget information ude om, hvordan det digitale medie har fundet frem til, at Instagram er gift for unge piger. Men vi ved, at ansatte fra Facebook i spørgeskemaer har spurgt unge om, hvordan de oplever, at Instagram påvirker deres mentale helbred og kropsbillede.
Svar fra 150 piger
En af undersøgelserne viser ifølge medierne, at 30 procent af alle teenagepiger føler, at Instagram gør dem mere utilfredse med deres egen krop.
Men undersøgelsen bygger på svar fra kun 150 selekterede unge piger.
De 150 piger blev udvalgt af Facebook til at svare, fordi de i forvejen havde oplyst, at de har et problematisk forhold til egen krop, skriver det amerikanske medie NPR. Det betyder, at undersøgelsen ikke er repræsentativ for alle teenagepiger.
Kan overse reel årsag
Når man uden ordentlig dokumentation anklager sociale medier - for eksempel Instagram - for at være skyld i, at nogle unge har det dårligt, kan man komme til at overse den egentlige årsag til deres mistrivsel, påpeger Andreas Lieberoth.
I stedet for at fordømme Instagram på baggrund af en intern undersøgelse fra Facebook, bør man lave ordentlig forskning, som kan klarlægge, hvorfor nogle piger, der bruger meget tid på sociale platforme, har det dårligt, opfordrer han.
- Der er forskning, der tyder på, at det er piger, som i forvejen har det skidt med deres krop, er mere generte eller er under pres andre steder fra, siger Andreas Lieberoth.