De prøver at redde din hakkebøf
Koens indflydelse på miljøet er noget, der ligger mange stærkt på sinde
Køer udleder metangas, når de går og tygger drøv og venter på at blive malket eller slagtet, og det betyder, at de køer, der er en del af den danske fødevareproduktion, udleder metangas, der er med til at belaste klimaet.
Derfor kunne man argumentere for, at det ville være en idé at holde op med at spise køerne og drikke den mælk, de producerer, men man kan også gøre noget andet.
Man kan eksempelvis gøre, som canadiske landmænd har gjort siden 2017. Her fodrer man, ifølge The Guardian, køerne med en speciel form for foder, der sænker mængden af metangas, dyrene udleder.
Flere forsøg
The Guardian skriver, at foderet, der kaldes for Bovaer, er én blandt flere ting, forskere verden over lige nu prøver kræfter med i forsøget på at sænke mængden af metan, køerne udleder, uden helt at afskaffe menneskets adgang til mælk og hakkebøffer.
Mark van Nieuwland er direktør for det hollandske firma Royal DSM, der har udviklet Bovaer, og han fortæller, at opfindelsen reducerer mængden af metan, en ko udleder, 20 minutter efter, at koen har indtaget stoffet.
- Det er formentlig den mest direkte måde, du kan påvirke klimaet på, siger Mark van Nieuwland til The Guardian.
Mens nogle landmænd fodrer deres køer med Boaver, er andre begyndt at bruge dele af en speciel form for tang, der blokerer for produktionen af metan i en ko, hvis koen spiser tangen som en del af den daglige kost.
Tang i maden
Bovaer bliver brugt i Chile og Brasilien allerede, og flere europæiske lande arbejder også på at få midlet til en del af køernes kost.
Den særlige form for tang bliver hentet op fra kyster ved både Australien, Hawaii og i Nordamerika, og flere virksomheder arbejder på at producere foder med tangen på stor skala.
The Guardian skriver også, at man i New Zealand prøver at finde frem til typer af køer, der i forvejen producerer mindre metan end gennemsnittet, for på den måde at fastholde muligheden for adgangen til køer som fødevarekilde.
Er det vejen at gå?
Spørgsmålet er dog, om man skal fortsætte med at pumpe penge i forskellige midler, der potentielt kan reducere køers udledning af metan, eller om man skal begrænse menneskets indtag af mælke- og kødprodukter fra køer i stedet.
The Guardian har talt med Bojana Bajželj der forsker i landbrug i Sverige. Hun siger, at sådan en løsning også er noget, man bør overveje at kigge på, og at en reduktion i udledningen af metan blot er én brik i det større puslespil, der er at redde klimaet.
Hvis vejen går imod at indtage mindre mad fra køer, bør den vestlige verden gå forrest, ifølge Bojana Bajželj.
- Det er den del af verden, der indtager mest kød, siger Bojana Bajželj til The Guardian.