Før EU-topmøde: Danmark vil have øget indsatsen mod migration
Danmark er ét blandt otte EU-lande, der i et brev til EU-toppen taler for styrket indsats over for migration.
– Det nuværende asylsystem er efter vores opfattelse brudt sammen. Det kommer først og fremmest de kyniske menneskesmuglere, der udnytter kvinders, mænds og børns ulykke til gavn.
Sådan lyder det i et brev fra Danmark og syv andre EU-lande. Brevet er stilet til EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, og EU-præsident Charles Michel.
Brevet kommer, kort før at de 27 EU-landes stats- og regeringschefer torsdag samles til ekstraordinært topmøde i Bruxelles.
Her er migration et af emnerne på dagsordenen. Og ifølge de otte lande skal der handles hurtigt. Ikke mindst på grund af de høje tal for migration og asylansøgninger.
– Uregelmæssig migration er igen blevet et af de mest presserende spørgsmål i EU. I løbet af 2022 steg antallet af irregulære grænsekrydsninger markant, og antallet af asyl ansøgninger er skyhøje i flere medlemsstater, hedder det i brevet.
Ud over Danmark har Østrig, Grækenland, Estland, Letland, Litauen, Malta, og Slovakiet også underskrevet brevet.
Østrig har igennem de senere år været en af Danmarks tætteste allierede i spørgsmålet om migration i EU. Men også Grækenland er optaget af at få antallet af migranter ned, fordi mange krydser EU’s ydre grænse ind i Grækenland.
I brevet fastslår de otte EU-lande, at migranter bliver tiltrukket til EU, fordi meget få bliver sendt retur. Også selv om de ikke har grundlag for at blive i et EU-land.
– I dag bliver mere end halvdelen af asylansøgninger indgivet i EU – og i nogle medlemsstater mere end 80 procent – anset for ubegrundede og afvises dermed, hedder det i brevet.
Men mange afviste bliver ikke sendt tilbage. Dermed er det attraktivt at rejse til EU, for selv om man ikke er flygtning, så kan man alligevel få lov at blive, lyder argumentationen.
De otte lande peger på, at det ligger et tungt pres på EU-landenes modtagefaciliteter. Det gør det sværere eksempelvis at hjælpe reelle flygtninge fra Ukraine, lyder det.
Derfor ønsker landene fremskridt på “hele EU-pagten om migration og asyl” og revision af Schengen-reglerne “så hurtigt som muligt”.
De otte lande peger konkret på, at kontrollen med de ydre grænser skal styrkes. De ønsker blandt andet øget “udbredelse af infrastruktur”, hvilket kan betyde hegn. Og øget overvågning fra luften.
Derudover skal tredjelandes borger uden lovligt ophold i EU “væsentligt” hurtigere og i stigende omfang sendes hjem.
Her er EU-Kommissionen allerede i gang med at forsøge at bruge truslen om ringere adgang til visum til at presse tredjelande til at tage deres borgere tilbage.
De otte lande ønsker også, at EU udvikler “nye partnerskaber” med tredjelande langs migrationsruterne.
– Vi skal opbygge kapacitet på områderne asyl, grænseforvaltning og tilbagesendelser i relevante tredjelande langs de store migrationsruter, hedder det i brevet.
Danmark har igennem de senere år fået kritik for forslaget om at oprettet et modtagecenter i et tredjeland som Rwanda. Men ifølge udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) er der stigende interesse for det danske forslag blandt nogle EU-lande.
/ritzau/