Udland

FN’s Sikkerhedsråd skal drøfte Israels sikkerhedsminister

Israels sikkerhedsminister Itamar Ben-Gvirs besøg ved al-Aqsa-moskéen tages op i FN's Sikkerhedsråd torsdag.

Det skabte international furore og førte til kritik fra blandt andet Israels vigtigste allierede, USA, da landets nye sikkerhedsminister tirsdag besøgte al-Aqsa-moskéen i Østjerusalem.

Torsdag skal FN’s Sikkerhedsråd på opfordring af De Forenede Arabiske Emirater og Kina mødes for at drøfte sagen.

Sagen drejer sig om Itamar Ben-Gvir, Israels nye sikkerhedsminister, som kommer fra det nationalistiske højreorienterede parti Jødisk Magt. Han er dømt for racisme og har før talt for at fordrive arabere, der bor i Israel.

Han besluttede sig tirsdag for at lægge vejen forbi al-Aqsa-moskéen i det østlige Jerusalem.

Moskéen er det tredjehelligste sted i verden for muslimer, men stedet har også meget stor betydning for jøder. De kalder stedet for Tempelbjerget og tror på, at det var der, hvor kong Salomon ifølge Det Gamle Testamente opførte Templet i Jerusalem. Tempelbjerget er det helligste sted for jødedommen.

Ifølge en gammel aftale må jøder gerne besøge moskéen i et begrænset tidsrum, men de må ikke bede ved den. De må kun bede ved Grædemuren, som er den sidste del af templet, som står tilbage.

Antallet af jøder, særligt israelske nationalister, som trodser reglen, er dog vokset i de seneste år – en udvikling, som er blevet begrædt af palæstinenserne, som hovedsageligt er muslimer.

Vestlige lande har advaret mod udviklingen og sagt, at det truer den skrøbelige aftale om Jerusalems hellige steder.

Ben-Gvirs besøg blev mødt med fordømmelse i store dele af verden. Mest bemærkelsesværdigt fra USA, som er Israels vigtigste allierede.

Stephane Dujarric, talsmand for FN’s generalsekretær, António Guterres, understregede onsdag generalsekretærens opfordring til at holde sig fra “træk, som kan øge spændingerne i og omkring Jerusalem”.

Det palæstinensiske selvstyres udenrigsministerium har om Ben-Gvirs besøg udtalt, at det “på stærk vis fordømmer stormen på al-Aqsa moskéen, som blev udført af ekstremist-ministeren Ben-Gvir”.

/ritzau/AFP

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker