Udland

FN-chef: Olieselskaber driver forretning i strid med vores overlevelse

António Guterres kommer onsdag i Davos med en hård opsang til verdens største fossile brændstofselskaber.

FN-chefen António Guterres anklager onsdag verdens største fossile brændstofselskaber for ikke at ville opgive en forretningsmodel, der ifølge Guterres er inkompatibel med menneskehedens overlevelse.

Det sker i en opsang ved det store økonomiske topmøde i den schweiziske alpeby Davos.

– Denne sindssyge hører til i science fiction, selv om vi ved, at nedsmeltningen af økosystemet er videnskabelig fakta, siger han ifølge avisen The Guardian.

Mødet er arrangeret af Verdens Økonomiske Forum (World Economic Forum – WEF).

Afsløringer af, at det amerikanske olie- og gasselskab ExxonMobil i 1970’erne var klar over, at dens kerneprodukt “bager planeten”, sammenligner han med, at tobaksselskaber har vidst, at rygning fører til kræft.

Behovet for at kickstarte den globale indsats for at forhindre en stigning af temperaturer verden over med 1,5 grader som aftalt under Parisaftalen er et af hovedtemaerne i Davos.

Det er ifølge FN’s klimapanel (IPCC) forventningen, at vi rammer 1,5 graders temperaturstigningen allerede i begyndelsen af 2030’erne.

I slutningen af 2040’erne ser vi ud til at nå en stigning på 2,0 grader.

FN-chefen er dog skeptisk over for de løfter, mange virksomheder har givet for at bidrage til en CO2-neutral virkelighed.

I Davos sammenligner han netop de løfter med greenwashing, hvor virksomheder markedsfører sig selv som mere bæredygtige, end de egentlig er.

– Kampen om at overholde grænsen på 1,5 grader kommer til at blive vundet eller tabt i dette årti. På vores vagt. Mine venner, lige nu taber vi den kamp, siger António Guterres.

Han fremhæver dog også, at flere og flere virksomheder forpligter sig til at være CO2-neutrale, men at det kræver det fulde engagement fra den private sektor for at komme i mål.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker