Udland

FN anklager Rusland for krigsforbrydelser mod ukrainske børn

FN-efterforskere siger til Rusland, at raketangreb på energiforsyning kan være forbrydelser mod menneskeheden.

Ruslands omfattende deportationer af ukrainske børn til områder under russisk kontrol er en krigsforbrydelse, siger FN-efterforskere.

Det siger de i deres første rapport fra krigszonen.

De advarer også den russiske regering om, at de russiske raketangreb på energiforsyningen i Ukraine og det “udbredte torturmønster” kan være en forbrydelse mod menneskeheden.

Den særlige FN-gruppe blev oprettet sidste år af FN’s Menneskerettighedsråd. Det skete for at kunne fastslå om Rusland i forbindelse med invasionen i Ukraine har krænket folkeretten og begået forbrydelser.

Men de finder ikke bevis på, at der er begået folkemord i Ukraine. Også selv om det har været en ofte fremført påstand fra Ukraines regering.

Rapporten fra FN’s undersøgere baserer sig på over 500 interviews, satellitbilleder, besøg i fængsler og på gravpladser.

Den kommer, samtidig med at Den Internationale Straffedomstol i Haag forventes at udsende ordrer om anholdelse af russiske officerer og embedsmænd for med tvang at have deporteret ukrainske børn og for forsøg på at smadre landets infrastruktur.

– De russiske myndigheder har begået talrige krænkelser af international humanitær lov og menneskerettighedslove og i tillæg til det en bred vifte af krigsforbrydelser, hedder det i rapporten.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker