Udland

Fly med mørklagte vinduer og nattog bragte Biden til Kyiv

Præsident Joe Bidens uanmeldte besøg i Kyiv var dybt hemmeligt og krævede usædvanligt nøje planlægning.

Da USA’s præsident, Joe Biden, mandag formiddag pludselig dukkede op i Kyiv, var det resultatet af en lang og yderst hemmelig rejse.

Det skriver nyhedsbureauet AFP, der har samlet detaljerne om hans tur.

Bidens tur begyndte i de tidlige morgentimer søndag i en militærlufthavn lidt uden for Washington. Her gik præsidenten om bord på et fly af typen Air Force Boeing 757, der er designet til transport af særligt vigtige personer.

Flyet, der også kendes som et C-32, er mindre end den type fly, som Biden typisk benytter sig af på udlandsrejser.

Præsidenten steg også på flyet et andet sted end normalt. Derudover var samtlige af vinduerne mørklagt af persienner.

Cirka et kvarter efter Bidens påstigning gik en håndfuld sikkerhedsfolk, et lille hold af læger, tætte rådgivere og to journalister også om bord.

De to journalister – en skrivende journalist fra Wall Street Journal og en fotojournalist fra AP – havde været i Det Hvide Hus fredag for at love, at holde turen hemmelig. Deres telefoner var konfiskeret under hele rejsen.

Flyet fra Washington landede efter cirka syv timer på militærbasen Ramstein i Tyskland. Her blev flyet tanket, mens vinduerne forblev mørklagte.

Herefter gik tuen til Rzeszow-Jasionka-lufthavnen i Polen.

Lufthavnen har under krigen i Ukraine fungeret som et knudepunkt for transport af militærstøtte fra Vesten til de ukrainske styrker.

Klokken 21.15 søndag aften steg Biden og den lille gruppe af medrejsende om bord på et tog med retning mod den ukrainske hovedstad, Kyiv.

Toget kørte langs en rute, der i snart et år har været brugt til – den ene vej – at sende militærstøtte til Ukraine og – den anden vej – til at sende nødstedte ukrainere mod mere rolige omgivelser. Toget bestod af otte togvogne.

Efter ti timers togtur rullede Biden klokken 08.07 mandag morgen ind i Kyiv.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker