Udland

Flest asylansøgere siden 2016: Især afghanere flygter til EU

Sidste år modtog EU det højeste antal asylansøgere i seks år. Mange er fra Afghanistan, Syrien og Tyrkiet.

Næsten en million personer søgte asyl i EU-landene samt Norge og Schweiz i 2022. Det er det højeste antal asylansøgninger siden 2016.

Det skriver EU’s asylagentur (EUAA) i en pressemeddelelse.

Nærmere bestemt modtog EU-landene, Norge og Schweiz 966.000 asylansøgninger i 2022.

De største grupper af asylansøgere, der ankom til EU-landene, var fra Syrien, Afghanistan og Tyrkiet.

Foruden asylansøgerne tog EU, Norge og Schweiz sidste år imod cirka fire millioner flygtninge fra Ukraine. De fik midlertidig beskyttelse, og deres sager blev behandlet uden for det almindelige asylsystem.

Antallet af asylansøgere var i 2022 næsten 50 procent højere end i 2021.

Det hænger til dels sammen med, at mange restriktioner, der begrænsede muligheden for at rejse på tværs af landegrænser på grund af coronaepidemien, blev hævet sidste år.

Derudover har konflikter og fødevaremangel i flere regioner bidraget til at øge strømmen af asylansøgere til Europa. Det vurderer asylagenturet.

Konkret har Talibans magtovertagelse i Afghanistan i august 2021 sendt tusindvis af afghanere på flugt.

Taliban væltede den vestligt støttede afghanske regering, efter at de amerikanske styrker som de sidste vestlige styrker trak sig ud af Afghanistan efter 20 år i landet.

Den militante bevægelses magtovertagelse har medført en markant indskrænkning af afghanske piger og kvinders rettigheder.

Derudover har Talibans tilbagevenden til magten udgjort en sikkerhedsrisiko for de afghanere, der har samarbejdet med USA og andre vestlige lande. Det gælder blandt andet afghanske tolke.

Blandt asylansøgerne, der ankom til Europa, var der sidste år 129.000 afghanere og 132.000 syrere. Befolkningen i Syrien lider fortsat under borgerkrigen i landet. Krigen brød ud tilbage i foråret 2011.

Fra Tyrkiet ankom cirka 55.000 asylansøgere.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker