Kriminal

Flere brud på tilhold: Få personer står bag stor andel

Øget opmærksomhed på vold mod kvinder og partnervold kan ligge bag stigning i registrerede brud på tilhold.

Siden 2017 er der blevet konstateret en stigning i antallet af brud på tilhold. Det viser tal fra Rigsadvokaten, som TV 2 har fået indsigt i.

I 2017 blev der truffet fældende afgørelser i sager om knap 3000 forhold på brud på tilhold. I 2022 var det tal steget til godt 7300.

David Sausdal, kriminolog ved Lunds Universitet, ser positivt på, at især færre kvinder ser ud til at tøve med at anmelde et brud på et tilhold.

Det kan skyldes den øgede opmærksomhed på vold mod kvinder og partnervold i det hele taget, mener han.

Hvis en person vurderes at forfølge eller på anden på chikanere et andet menneske, kan vedkommende risikere at blive idømt et tilhold, så denne ikke må kontakte offeret personligt, mundtligt eller skriftligt.

Det er, uanset om henvendelsen er fredelig eller fjendtlig.

Tallene viser, at 5587 af tilfældene i 2022 skal være begået af blot 13 personer. De skal i gennemsnit have brudt et tilhold 430 gange sidste år, skriver mediet.

Årsagen til, at en person ender med at kunne bryde et tilhold så mange gange, inden det får konsekvenser, kan skyldes lang sagsbehandlingstid, vurderer David Sausdal.

– Chikane ligger ikke så højt på dagsordenen hos politiet som bandekriminalitet og fysisk vold. Det er ofte en af de ting, som havner nederst i bunken, siger han til TV 2.

Mangel på ressourcer hos politiet kan ligeledes være medvirkende til udviklingen.

Ifølge kriminologen oplever politiet i øjeblikket mangel på ressourcer og kan derfor ikke få antallet af opgaver og mandskabet til at gå op.

Forklaringen er blandt andet, at politiet er nødt til at varetage opgaver med en politisk baggrund, mener han.

Kriminologen nævner grænsekontrol og minksagen som eksempler.

Sager om brud på tilhold ender desuden med at blive nedprioriteret af domstolene, hvilket yderligere kan være medvirkende til stigningen i antal brud på tilhold for den enkelte person, siger David Sausdal.

Tenna Wilbert, ledende politiinspektør hos Rigspolitiet, afviser, at politiet har nedprioriteret området.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker