Kultur

Filminstitut: Danske Oscar-nomineringer viser kolossal styrke

DFI glæder sig over to danske Oscar-nomineringer, men ærgrer sig over, at "Holy Spider" ikke fik en.

To danske film er med i opløbet om verdens fineste filmpris, Oscaren.

“Ivalu”, der er instrueret af Anders Walter, er nomineret i kategorien Bedste Kortfilm, mens “A House Made of Splinters”, instrueret af Simon Lereng Wilmont, får mulighed for at snuppe en statuette for Bedste Dokumentar.

Det glæder naturligvis Det Danske Filminstituts administrerende direktør, Claus Ladegaard.

– Vi er rigtig, rigtig glade for, at både “Ivalu” og “A House Made of Splinters” er nomineret til en Oscar. Det er en kolossal styrke, at vi faktisk både i kortfilm og dokumentarfilm endnu en gang har to nominerede. Så et stort tillykke til de nominerede og en stor glæde på dansk films vegne, siger Claus Ladegaard og tilføjer dog:

– Vi havde nu også ønsket, at “Holy Spider” blev nomineret. Men det var sådan, det faldt ud.

“Holy Spider” var shortlistet i kategorien Bedste Internationale Film, men filmen er ikke endt blandt de fem nominerede.

Filmen, der er instrueret af den iransk-danske instruktør Ali Abbasi, er baseret på en virkelig historie. Den handler om en kvindelig journalist, som efterforsker en seriemorder i den hellige iranske by Mashhad.

– Der er ikke så meget andet at sige, end at jeg er skuffet over, at “Holy Spider” ikke blev nomineret. Det er en fuldstændig fremragende film. En film til tiden, siger Claus Ladegaard og fortsætter:

– Jeg har håbet, at den blev nomineret. Men jeg har hele tiden været en anelse bange for, at den var for kritisk, for mørk og for skarp.

“Ivalu” og “A House Made of Splinters” har klaret cuttet.

“A House Made of Splinters” foregår på et børnehjem i Ukraine og skildrer, hvordan krigen har sat dybe spor og krævet sine ofre.

Anders Walters “Ivalu” fortæller historien om en afbrudt barndom og en lillesøsters søgen efter sin forsvundne storesøster.

Anders Walter vandt en Oscar for Bedste Kortfilm i 2014 for “Helium”. Nu er han med i opløbet om karrierens anden statuette.

Claus Ladegaard tør ikke gisne om, hvordan det går de danske Oscar-nominerede ved uddelingen den 12. marts i Los Angeles.

– Mange års erfaring har lært mig, at forudsigelser er meget farlige. Særligt nu, hvor pengene også ruller ud i markedsføring. Så er det meget, meget svært at sige, hvad der kommer til at ske, lyder det fra Claus Ladegaard.

– Vi er forvænte. Men dybest set skal vi bare være glade, når vi får en nominering, så tilfredsheden med to nomineringer er rigtig, rigtig stor. Det er en kæmpe cadeau, understreger Claus Ladegaard.

Foruden de to nomineringer for Bedste Kortfilm og Bedste Dokumentar er der også dansk drys i flere andre kategorier.

Svenske Ruben Östlunds dramakomedie “Triangle of Sadness”, der har danske Vicki Berlin og dansk-kroatiske Zlatko Burić i to af filmens bærende roller, kan snuppe tre statuetter.

“Triangle of Sadness” er nomineret i kategorierne Bedste Film, Bedste Instruktør og Bedste Originale Manuskript.

Derudover er danske Mikkel E.G. Nielsen endnu en gang nomineret i kategorien Bedste Klipning. Han vandt en Oscar i den kategori for sit arbejde på filmen “Sound of Metal”.

Nu kan han få karrierens anden Oscar for klipningen af dramakomedien “The Banshees of Inisherin”.

Den 95. oscaruddeling finder sted i Los Angeles 12. marts.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker