Udland

Ferdinand Marcos Jr. indsat som Filippinernes præsident

Marcos er søn af landets tidligere autoritære leder Ferdinand Marcos og ventes at gå i hans fodspor.

I Filippinerne er Ferdinand Marcos Jr. blevet indsat som ny præsident ved en ceremoni i Manila. Han efterfølger den omstridte Rodrigo Duterte, som er blevet kritiseret internationalt for en hensynsløs krig mod narkotika, som har kostet mange uskyldige livet.

Indsættelsen af Marcos er et overraskende comeback for et af ørigets mest omstridte politiske dynastier. Den 64-årige Marcos er søn af den tidligere mangeårige autoritære leder Ferdinand Marcos, som var ved magten fra 1965 og frem til 1986, hvor han blev væltet ved et folkeligt oprør.

Familien gik efterfølgende i eksil, og længe virkede Marcos-familien som et overstået kapitel i filippinsk politik. Men nu er Ferdinand Marcos Jr. tilbage. Han vandt ved valget i sidste måned en jordskredssejr.

Hans vicepræsident er Sara Duterte-Carpio – datter af landets afgående og omstridte præsident. Marcos ventes i vid udstrækning at fortsætte Rodrigo Dutertes omstridte kurs.

Den Internationale Straffedomstol i Haag (ICC) har indledt en efterforskning af Dutertes såkaldte “krig mod narkotika”, hvor mange uskyldige personer og kritikere af præsidenten er blevet beskyldt for at være knyttet til narkotikakriminalitet.

Samtidig er der blevet slået hårdt ned på journalister, som har været kritiske over for myndighederne. Tusinder er blevet dræbt ved aktioner, som menneskerettighedsgrupper kalder rene henrettelser og massemord.

Filippinerne, der består af over 7000 øer, har omkring 110 millioner indbyggere. Bønder er den største befolkningsgruppe i landet, der stadig er præget af et samfundssystem med en rig overklasse af godsejere, klaner og dynastier og store fattige befolkningsgrupper.

Marcos, der også kaldes “BongBong”, har lovet gennemgribende reformer, som vil skabe nye job og stoppe store prisstigninger, men der er ikke mange tegn på, at reelle reformer er under forberedelse. Mange frygter en ny version af Marcos-regimet fra 1965 til 1986.

Under Marcos Sr. blev der indført undtagelsestilstand, og domstolene, erhvervslivet og medierne blev styret af præsidenten. Hæren og politiet arresterede og torturerede tusindvis af dissidenter, og en del af Marcos-dynastiets politiske modstandere blev dræbt – deriblandt Benigno “Ninoy” Aquino, Jr.

Drabet på Aquino førte til en folkelig opstand, som tvang Marcos Sr. til at flygte fra sit land, og som førte til, at Aquinos enke, Corazon Aquino, blev præsident i 1986.

/ritzau/Reuters

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker