Forbrug

Fem dødsfald om ugen: Så tit skal du tjekke dine modermærker

Modermærkekræft kan kureres hurtigt, hvis den konstateres tidligt. Men blot hver tredje dansker tjekker sin hud regelmæssigt, viser ny undersøgelse.

En gang hver tredje måned bør du granske din hud fra top til tå. På den måde øger du chancen for at opdage tegn på modermærkekræft.

Men langt de fleste danskere følger ikke den opfordring. Det viser en ny spørgeskemaundersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse.

Her siger 35 procent af de adspurgte, at de tjekker deres modermærker fire gange om året eller mere. Og det er alt for få, mener organisationen.

– Modermærkekræft er en kræftform, som kan helbredes nemt og hurtigt, hvis den bliver opdaget tidligt, og derfor er det vigtigt, at folk holder øje med deres modermærker, siger projektchef i Kræftens Bekæmpelse Peter Dalum.

Hver uge dør fem danskere af modermærkekræft. Af dem er tre mænd, selv om de fleste, der bliver ramt af sygdommen, er kvinder.

Ifølge hudlæge og bestyrelsesmedlem hos Dansk Dermatologisk Selskab Christina Haak skyldes det, at sygdommen ofte opdages i et senere stadie hos mænd.

– Der skal generelt lidt mere til, før mænd går til lægen for at få tjekket et modermærke. Jeg tror heller ikke, at de kigger på deres hud i samme grad og på samme måde, som kvinder gør, siger hun.

Hun anbefaler, at du sætter en “mærkedag” i kalenderen hver tredje måned.

– Hvis du har en rutine, hvor du systematisk tjekker din hud, lærer du din hudoverflade at kende. Det gør det nemmere at opdage, hvis der sker forandringer, siger Christina Haak.

Her kan det hjælpe at tage fotos af bestemte modermærker, så du ved næste tjek kan gå tilbage og se, hvordan de så ud sidst.

Vær særlig opmærksom på, om de er vokset, har fået flere farver, er ujævne i kanterne eller fremstår asymmetriske.

Er der sket forandringer, skal du kontakte din egen læge, som så vurderer, om du skal sendes videre til en hudlæge.

– Vi hører tit, at der er lang ventetid til hudlæger. Men hvis din egen læge skriver i henvisningen, at der er behov for en akut vurdering, får du hurtigt en tid, siger Christina Haak.

6. marts lancerer Kræftens Bekæmpelse og Dansk Dermatologisk Selskab deres årlige fælles kampagne “Tjek mærkerne”, der sætter fokus på netop modermærkekræft.

/ritzau fokus/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker