Erhverv

FAKTA: Sådan smitter renten hos ECB af i Danmark

Torsdag ventes ECB at hæve renten. Det kan få betydning i Danmark, selv om vi ikke har euro. Se her hvorfor.

Selv om Den Europæiske Centralbank (ECB) kun er centralbank for de lande, der bruger euro, smitter dens beslutninger også af i Danmark.

Læs her hvorfor:

* ECB’s opgave er at sikre stabile priser. Målet er en inflation på mellemlangt sigte på to procent, men aktuelt er inflationen langt, langt højere.

* ECB ventes derfor at hæve renten for udlån til forretningsbanker for at gøre det dyrere at låne pengene og mere attraktivt at spare op, så forbruget – forhåbentligt – stilner af, og inflationen dæmpes.

* Renteændringen smitter af i Danmark, da vi har fastkurspolitik for kronen i forhold til euroen, så den altid koster cirka 7,5 kroner.

* For at sikre det er Nationalbanken nødt til at lægge sin rente tæt på den, som er i ECB, da forskellen mellem renterne er af vigtig betydning.

* Hvis renten i Nationalbanken for eksempel er markant højere end i ECB, vil det være mere attraktivt at købe kroner i stedet for euro, og det vil betyde, at kronen vil stige i kurs og risikere at komme ud af det spænd, den skal være i.

* En renteændring drypper videre til danskerne, da renten på bankkontoen er delvist styret af renten hos Nationalbanken, der er bankernes bank. Det er dog i sidste ende den enkelte bank, som bestemmer kundens rente.

* Renteændringer har også betydning for boliglånene – særligt de variabelt forrentede realkreditlån, som mange boligejere har.

* Det skyldes, at pengene til lånene hentes på de internationale finansielle markeder, hvor investorer stiller dem til rådighed.

* De prøver at få det største afkast, og hvis renten bliver højere i eurozonen, bliver det mere attraktivt at flytte pengene derover. Renterne på de danske boliglån følger derfor med, så investorerne vil kaste penge i dem.

Kilder: ECB og Ritzau.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker