Udland

FAKTA: Ruslands oligarker tjente deres formuer i 1990’erne

Efter en måneds krig i Ukraine er mindst 23 oligarker blevet sanktioneret. Men hvem er disse russiske rigmænd?

Ruslands invasion af nabolandet Ukraine har den seneste måned ført til omfattende sanktioner mod både russiske selskaber og privatpersoner.

Blandt dem er en gruppe af rigmænd, der ofte omtales som oligarker.

Betegnelsen kommer fra ordet oligarki, der oprindeligt er en betegnelse for et styre, hvor den politiske magt er samlet på få hænder.

I russisk kontekst er ordet i stigende grad blevet synonym med stort set alle russiske milliardærer. Ordet beskriver dog også en bestemt type stenrige forretningsmænd, der i 1990’erne tjente deres penge på billige opkøb.

Dem kan du blive klogere på her:

* De første russiske oligarker begyndte at opbygge deres formuer i 1990’erne umiddelbart efter Sovjetunionens kollaps.

* Boris Jeltsin var dengang præsident og stod bag store forandringer i det russiske samfund. Det indebar blandt andet, at han privatiserede store statsvirksomheder og solgte dem til voldsom underpris.

* Køberne tjente enormt på virksomhederne, og store formuer blev dermed placeret hos få udvalgte. De hjalp til gengæld Jeltsin med penge eller medieomtale og med at fastholde den politiske magt.

* Da Vladimir Putin tiltrådte som præsident i 2000 var oligarkerne blevet mål for skarp kritik fra den russiske befolkning. Putin lovede at bekæmpe dem og gav et løfte om, at “oligarker ville stoppe med at eksistere som gruppe”.

* Putin lavede efterfølgende en lov om, at oligarker kunne fortsætte deres aktiviteter, men at de skulle holde sig ude af politik. Loven fik kritik for i praksis at legitimere oligarkerne frem for at udrydde dem.

* Under Putins regeringstid har flere oligarker haft fremgang.

* Blandt dem er multimilliardæren Roman Abramovich, der i Vesten særligt kendes for at eje fodboldklubben Chelsea. Han tjente ligeledes sine penge i 1990’erne – blandt andet ved at købe olieselskabet Sibneft billigt.

* De fleste russiske oligarker holder sig i dag ude af politik. Flere af dem har udtalt sig kritisk om krigen i Ukraine, men undladt at fordømme Putin.

* Mindst 23 russiske oligarker er blevet sanktioneret på grund af krigen. Det indebærer, at de får indefrosset penge og konfiskeret ejendele.

Kilder: BBC, Bloomberg, Forbes, Washington Post.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker