FAKTA: Ørsted forsyner Danmark med elektricitet
Ørsted skulle lukke helt for kulkraft i 2023, men udfasningen er blevet udskudt på grund af energikrisen.
Venstre foreslår at sælge statens ejerandel af Ørsteds vindmølleforretning for at få penge til grøn omstilling.
Partiet præsenterer fredag en 2030-plan, og af den fremgår, at man fremover vil beholde de danske kraftværker under statsligt ejerskab.
* Staten ejer i dag 50,1 procent af Ørsted, som tidligere hed Dong Energy.
* Energiselskabet skiftede navn i 2017 for at markere overgangen til et nyt fokus udelukkende på vedvarende energi.
* Dong Energy var en sammenlægning af seks danske energiselskaber: Dong, Elsam, Energi E2, Nesa, Københavns Energis Elaktiviteter og Frederiksberg Forsyning.
* Energikæmpen, som blev dannet i 2006, forsynede danskerne med el og gas, sørgede for elproduktionen på kraftværker og efterforskning og produktion af olie og naturgas.
* Selskabet besluttede sig dog for at sælge olie- og gasforretningen fra for at satse på vedvarende energi i fremtiden.
* Frasalget skete i slutningen af maj sidste år, hvor Ineos indgik en købsaftale med Dong Energy.
* Ørsted indgik i sommer en kontrakt på at opføre verdens største havvindmøllepark, Hornsea 3, ud for Englands nordøstlige kyst.
* Ørsted havde indtil for ganske nylig et mål om at lukke helt for fyring med kul, men på grund af energikrisen og forsyningsvanskeligheder fra Rusland skal selskabet forlænge denne udfasning, så det bliver ikke næste år.
* Ørsted har et mål om at være CO2-neutral i 2025.
* Ørsted besluttede for nogle år siden at sælge sin elforretning, sin privatkundeforretning og udendørsbelysning.
* Eldistributionsforretningen i datterselskabet Radius med elnetkunder i Københavnsområdet, Nordsjælland og dele af Midtsjælland blev solgt videre i 2019 til SEAS-NVE, som i dag er blevet til Andel Energi.
* Dong Energy blev noteret på fondsbørsen i København 9. juni 2016 til en udbudspris på 235 kroner per aktie. I dag står Ørsted-aktien i omkring 600 kroner.
* Børsnoteringen kom på plads efter en dramatisk forhistorie.
* Det vakte nemlig politisk ballade og massiv kritik, da staten i 2014 solgte en del af Dong til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.
* SF sad i regering med S og R på det tidspunkt og stemte for salget. Det førte til så megen intern splid i partiet, at SF endte med at træde ud af regeringen.
Kilder: Ritzau, Ørsted.
/ritzau/