Politik

FAKTA: Det indeholder regeringens nye reformudspil

Mindre bureaukrati i kommunerne og kortere og mere erhvervsrettede kandidatuddannelser er en del af udspil.

På et pressemøde præsenterer statsministeren flankeret af flere af sine ministre forslag til reformer på uddannelses- og velfærdsområdet.

Det er regeringens tredje store reformudspil under navnet “Danmark kan mere III”.

Her er et overblik over en del af indholdet:

* Kommuner sættes fri på ét velfærdsområde:

Regeringen vil fjerne mere statslig lovgivning og regulering ude i kommunerne. Derfor foreslår regeringen blandt andet, at alle landets 98 kommuner sættes fri på ét af de store velfærdsområder: dagtilbud, folkeskole, beskæftigelse eller ældrepleje.

At kommuner skal sættes mere fri, betyder konkret, at næsten al statslig lovgivning og regulering fjernes på ét af de nævnte områder, så kommunerne selv kan tilrettelægge, hvad der er bedst for den enkelte borger i hverdagen.

* Regelstop:

Regeringen vil indføre et regelstop, som betyder, at hvis man vil indføre en regel i det offentlige, som tager tid fra borgerne, så skal en anden regel fjernes. Regelstoppet skal sikres ved en ny regel.

* Tre typer kandidatuddannelser på universiteterne:

Udspillet indeholder også et allerede omdiskuteret forslag om, at hver anden kandidatuddannelse skal forkortes fra to år til et år. Det skal gøre det lettere for studerende at komme ind på arbejdsmarkedet hurtigt.

De etårige kandidatuddannelser skal især oprettes inden for humaniora og samfundsvidenskab.

De toårige kandidatuddannelser skal især være inden for de sundhedsvidenskabelige, naturvidenskabelige og tekniske områder, hvor der er fokus på specialisering.

Derudover skal omkring 4000 studerende om året tage en erhvervskandidat, som gør det muligt at arbejde ved siden af studiet.

Forslaget skal frigive to milliarder årligt. Én milliard skal tilbage til universiteterne for at sikre mindst 15 undervisningstimer om ugen, mindre hold og mere feedback.

Den anden milliard skal gå til den øvrige uddannelsessektor med fokus på velfærds- og erhvervsuddannelser.

Kilde: Udspillet “Danmark kan mere III”.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker