Udland

EU-lande er enige om nye sanktioner mod Rusland

EU vil gennemføre sanktioner mod centrale sektorer i Ruslands økonomi samt ramme individer i Rusland.

Der gik kun omkring en time af det ekstraordinære EU-topmøde i Bruxelles, så var konklusionen fra de 27 EU-ledere klar.

Efter Ruslands angreb på Ukraine skal der gennemføres en ny runde sanktioner, som både vil ramme centrale sektorer og individer i Rusland. Det fremgår af konklusionen fra topmødet.

– Med sine illegale militære aktioner overtræder Rusland på det groveste international lov, FN-pagten og underminerer europæisk og global sikkerhed og stabilitet, hedder det i konklusionen fra topmødet.

Her kræver EU-landenes ledere, at Rusland omgående stopper sine militære aktioner i Ukraine og trække soldaterne ud landet.

Sanktionerne vil blandt andet ramme Ruslands finansielle sektor, energisektor og transportsektor. Også eksportfinansiering og en række unavngivne individer i Rusland vil blive omfattet af sanktioner. Det viser konklusion fra topmødet.

Det to sider lange dokument nævner til gengæld ikke det internationale betalingssystem Swift.

Dermed ser det ud til, at EU-lederne har holdt sig tilbage fra at anvende det ultimative sanktionsvåben mod Rusland.

Både USA og Storbritannien har talt for at udelukke Rusland fra betalingssystemet, hvilket vil have omfattende konsekvenser for Ruslands økonomi.

Men det vil også ramme Ruslands energieksport. Og det har store EU-lande som Tyskland og Italien været skeptiske overfor i en situation med høje energipriser.

Den slags hændervridende europæisk vægelsind giver man tilsyneladende ikke meget for i den ukrainske regering.

Tidligere torsdag vakte Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, opsigt ved at melde ud, at man har “blod på hænderne”, hvis man efter torsdagens angreb på Ukraine ikke inkluderer Swift i sanktionerne.

– Jeg vil ikke være diplomatisk på dette område. Alle som nu tvivler på, om Rusland skal udelukkes fra Swift bliver nødt til at forstå, at blodet fra uskyldige ukrainske mænd, kvinder og børn også vil være på deres hænder, skrev Dmytro Kuleba på Twitter.

De hårde ord var tilsyneladende ikke nok til at overbevise Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz.

– Vi skal holde sanktioner klar til senere, siger Olaf Scholz på spørgsmålet om, hvorvidt Swift skulle være med i denne omgang af sanktioner.

Ifølge konklusionerne fra topmødet vil sanktionerne til gengæld ramme Rusland på andre måder. De vil blandt andet afskære Ruslands adgang til produkter, der kan anvendes både til civile og militære formål. Det kan være produkter som kemikalier, elektronik og computere.

Tidligere torsdag fastslog EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, at sanktionerne vil bremse Ruslands mulighed for modernisering.

Det fremgår af konklusionerne fra topmødet, at EU-lederne også er blevet enige om, at der skal forberedes sanktioner mod Hviderusland. Det sker, efter at landet har hjulpet Rusland med angrebet på Ukraine.

EU-landene er også blevet enige om at hjælpe Ukraine med ekstra “politisk, finansiel, humanitær og logistisk hjælp”.

Derudover vil man gennemføre en international konference, som skal rejse donationer til Ukraine, fremgår det af konklusionerne.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker