Udland

EU køber våben til Ukraine og lukker luftrum for russiske fly

For første gang i historien vil EU finansiere og levere våben til et land i krig for op mod 3,3 milliarder.

EU vil finansiere Ukraines indkøb og levering af våben og andet materiel. Det meddeler EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen.

– For første gang nogensinde vil EU finansiere indløb og levering af våben og andet udstyr til et land, der er under angreb, siger hun i en meddelelse.

– Det er et skelsættende øjeblik.

Medlemslandene er enige om at afsætte 450 millioner euro, svarende til 3,3 milliarder kroner, til at de enkelte lande kan købe våben til Ukraine.

Det meddeler EU’s udenrigspolitiske chef, Josep Borrell, efter et virtuelt møde mellem de 27 EU-landes udenrigsministre søndag aften.

På det efterfølgende pressemøde nævner han blandt andet, at det kan komme på tale at sende kampfly til Ukraine.

– Vi vil endda levere kampfly. Vi taler ikke kun om ammunition. Vi leverer vigtigere våben til at gå i krig, siger Borrell.

Han tilføjer, at Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, har sagt til EU, at “de har brug for den slags kampfly, som den ukrainske hær kan betjene”.

– Vi ved, hvilken type fly det er, og nogle af medlemslandene har den slags fly, siger Borrell.

For at straffe Rusland yderligere vil EU lukke sit luftrum for russiske fly. Det blev vedtaget på mødet søndag aften.

Efter at langt de fleste af EU’s medlemslande har meddelt, at de vil lukke luftrummet for russiske fly, vil von der Leyen nu have lukket for luftrummet over hele EU.

– Vi foreslår et forbud mod alle russisk ejede, russisk registrerede og russisk kontrollerede luftfartøjer. Disse luftfartøjer vil ikke længere lande, lette eller overflyve EU’s territorium, siger hun.

Det gælder alle russiske fly, også privatejede, tilføjer von der Leyen.

– Lad mig sige det meget klart: Vores luftrum vil være lukket for alle russiske fly, og det omfatter også oligarkernes private jetfly.

Von der Leyen præsenterer søndag endnu et tiltag, som heller ikke før er set, nemlig et forbud mod “Kremls mediemaskine” i EU.

Det betyder, at statsejede medier som Sputnik og Russia Today, der er loyale over for præsident Vladimir Putin, “ikke længere kan sprede deres løgne for at retfærdiggøre Putins krig og så splid i vores union”.

– Vi udvikler værktøjer til at forbyde den giftige og skadelige misinformation i Europa, siger von der Leyen.

Ud over nye sanktioner mod Rusland bliver der også indført nye tiltag mod dets allierede længere mod vest, Hviderusland, og præsident Aleksandr Lukasjenko.

– Lukasjenkos regime er medskyldig i det ondsindede angreb mod Ukraine. Så vi vil ramme Lukasjenkos regime med en ny sanktionspakke, siger kommissionsformanden.

Sanktionerne rammer Hvideruslands vigtigste industrier, herunder eksport af tømmer, cement og stål.

Ligesom Rusland vil Hviderusland også blive ramt af et eksportforbud på produkter, der både kan bruges civilt og militært. Det vil eksempelvis sige kemikalier og computere.

Det skal forhindre, at Rusland kan omgå eksportrestriktioner ved at få Hviderusland til at bestille de ønskede varer og levere dem videre til Rusland.

Søndagens sanktioner kommer oven i flere andre, som von der Leyen meldte ud lørdag.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker