Fem tips: Sådan holder du liv i dine planter
Det er svært at gennemskue, om en plante er bæredygtig, men sørger du for at købe dansk, er du godt på vej.
For mange er det ikke længere nok, at planterne i boligen er frodige – de skal også bidrage til den gode samvittighed ved at være bæredygtige.
Men det kan være svært at aflure, hvilke planter du skal gå efter i supermarkedet og på planteskolen, hvis du vil købe nogle, der er grønne på flere måder.
– Hele produktionskæden er nærmest umulig for forbrugeren at gennemskue, siger Louise Møller, der er havefaglig rådgiver i Haveselskabet.
– Men hvis man tjekker, om den er danskproduceret, så er det det nærmeste, man kommer en bæredygtig plante, fortsætter hun.
En af fordelene ved de danskproducerede planter er, at de ikke er blevet transporteret fra udlandet – eksempelvis fra Holland, hvor der importeres mange planter fra.
Du kan prøve at gennemskue plantens ophav ved at kigge på labelen under potten. Hvis stregkoden begynder med 57, så er det et tegn på, at den er registreret i Danmark, forklarer Louise Møller.
I galleriet ovenfor kan du se fem tips til, hvordan du holder liv i dine stueplanter henover efteråret og vinteren.
Tjek etiketten
Vær dog opmærksom på, at du kun kan bruge det som pejlemærke og altså ikke er garanteret, at den er produceret i Danmark.
Du kan også tjekke etikettens tekst.
– Hvis den danske står øverst, så er man sikker på, den er dansk, men står den nederst eller mangler, så er det helt sikkert ikke en dansk plante, forklarer Aiah Noah, der er uddannet hortonom og indehaver af Naturplanteskolen.
Desuden er der skrevet “DK” efterfulgt af et femcifret leverandørnummer på de planter, der kommer fra danske gartnerier. Det er dog ikke en garanti for, at den er danskproduceret.
– Der er en mellemvariant, hvor de er dyrket halvvejs i udlandet og gjort færdige i Danmark, siger Aiah Noah.
Det er svært at nævne konkrete planter, som du enten skal gå efter eller holde dig fra i forsøget på at træffe bæredygtige valg.
– Der bliver produceret utrolig mange stueplanter i Danmark – også planter, der stammer fra et mere eksotisk klima, siger Louise Møller.
Undgå kort levetid
Foruden at tjekke, om planten er danskproduceret, kan du med fordel gå uden om planter med en kort levetid.
– Drop potteroserne, og køb i stedet længelevende planter som sukkulenter, der kan blive gamle, siger Louise Møller.
Overvej også, hvornår på året planten er dyrket.
– Hvis de tropiske planter er dyrket om vinteren, så har de et håbløst CO2-regnskab, siger Aiah Noah.
Her har de nemlig typisk stået i store drivhuse, der har krævet opvarmning.
Derudover kan du overveje at købe planterne, når de er så små som muligt.
– Mindre planter kan bedre tilpasse sig de forhold, de får hjemme i huset, end store planter kan, siger Aiah Noah.