SAS varsler lockout
Efter strejkevarsel fra piloter og varsel om sympatistrejke svarer SAS igen med lockoutvarsel
Efter et varsel om en potentiel strejke fra omkring 1000 SAS-piloter svarer SAS igen ved at varslet et lockout af piloterne, men også til kabinepersonale.
Det bekræfter SAS fredag formiddag.
Torsdag skrev norske NRK, at SAS har varslet lockout af piloterne i Sverige.
En lockout er det omvendte af en strejke, hvor en arbejdsgiver nægter en lønmodtager at komme på arbejde. Dermed havde SAS spejlet strejkevarslet, hvor lønmodtagerne nægter at komme på arbejde.
Det betyder også, at både varslet om lockout og strejke skal trækkes tilbage, hvis arbejdet skal gennemføres.
Tidligt fredag lød det fra SAS, at et sådan lockout ikke var udstedt til de danske piloter, men fredag formiddag bekræfter SAS, at der også er udstedt et varsel om lockout af danske piloter.
Samtidig bliver også kabinepersonale, der er organiseret hos Dansk Metal, også varslet en lockout. SAS' pressechef i Danmark, Alexandra Lindgren Kaoukji, kalder varslingen af begge faggrupper en "naturlig optrapning."
SAS peger på, at der også fra lønmodtagernes side er blevet inddraget andre faggrupper. Hermed henviser SAS til, at flymekanikerne under Dansk Metal har varslet en sympatistrejke mod SAS.
Omkring 1000 har varslet strejke
Samtidig skriver NRK, at SAS i Norge har varslet, at en strejke kan medføre fyringer.
- Ved en eventuel strejke vil selskabet gøre sig konkrete vurderinger om eventuelle opsigelser i tråd med de effekter, som en eventuel strejke vil få, skriver SAS's norske pressechef, Tonje Sund, til NRK.
Det er omkring 1000 SAS-piloter i Sverige, Norge og Danmark, der har varslet strejke. Det er piloterne i SAS' hovedselskab, SAS Skandinavian, der har varslet en strejke fra på onsdag, hvis ikke en løsning findes.
Strejkevarslet behandles nu i mæglingsinstitutioner i både Sverige, Norge og Danmark.
De danske piloter i SAS Skandinavian er organiseret i Dansk Pilotforening.
Men der er også SAS-piloter i de nye datterselskaber SAS Link og SAS Connect.
Har ikke varslet strejke
De er organiseret i Flyvebranchens Personale Union.
Og de har ikke varslet strejke.
Her er dog langt fra lige så mange SAS-piloter i de to selskaber som i SAS Skandinavian.
Konflikten mellem SAS og piloterne udspringer af, at de to parter ikke er lykkes med at finde en overenskomst, og 1. april udløb den hidtidige.
Forhandlingerne er ikke gjort nemmere af, at SAS kæmper for at få gennemført en redningsplan, SAS Forward.
Et af flere tunge elementer i planen er, at udgifterne i selskabet skal bringes ned: Blandt andet udgifterne til medarbejdere.
Sideløbende med strejkevarslet skal SAS finde en eller flere nye investorer, der vil kaste flere milliarder i selskabet.